Słodkości bez pieczenia w formie sernika na zimno chyba nikomu nie trzeba zachwalać. Ciasto, które zawsze się udaje. Jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ma lekki orzeźwiający smak. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. J. 🙂
Składniki:
małe opakowanie biszkoptów
4 małe serki waniliowe np. danio
2 galaretki cytrynowe
3 galaretki brzoskwiniowe
5 szklanek wrzącej wody
1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
KROK 1:
Do naczynia wlewamy 2 szklanki wrzątku i dodajemy 2 opakowania galaretek o smaku cytrynowym. Dokładnie mieszamy do czasu aż galaretki się rozpuszczą. Czekamy, aż wystygną.
KROK 2:
Biszkoptami wykładamy dno tortownicy. Następnie delikatnie skrapiamy biszkopty zalewą z puszki z brzoskwiń. Ciastka powinny być lekko zwilżone, ale nie mogą „pływać” w zalewie.
KROK 3:
Gdy galaretki cytrynowe są już zimne dodajemy do nich serki waniliowe i dokładnie mieszamy.
KROK 4:
Zalewamy biszkopty małą ilością masy galaretkowo-serkowej (tyle, żeby przykryć ciastka) i wstawiamy tortownicę do lodówki na 10-15 minut, żeby stężały.
KROK 5:
Gdy masa na biszkoptach stężeje dolewamy resztę i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
KROK 6:
Do naczynia wlewamy 3 szklanki wody i wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy do czasu, aż się rozpuszczą. Schładzamy do temperatury pokojowej.
KROK 7:
Na masie serowej układamy brzoskwinie (proponuję, żeby je poprzecinać – patrz zdjęcia- ciasto fajniej wygląda) i zalewamy je zimną galaretką brzoskwiniową.
KROK 8:
Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Smacznego! 🙂
Dodaj komentarz