Jola Gotuje

Sernik brzoskwiniowo-cytrynowy

,

Słodkości bez pieczenia w formie sernika na zimno chyba nikomu nie trzeba zachwalać. Ciasto, które zawsze się udaje. Jest bardzo smaczne i  łatwe w przygotowaniu. Ma lekki orzeźwiający smak. Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. J. 🙂

 

Składniki:
małe opakowanie biszkoptów
4 małe serki waniliowe np. danio
2 galaretki cytrynowe
3 galaretki brzoskwiniowe
5 szklanek wrzącej wody
1 puszka brzoskwiń
 

Przygotowanie:

KROK 1:
Do naczynia wlewamy 2 szklanki wrzątku i dodajemy 2 opakowania galaretek o smaku cytrynowym. Dokładnie mieszamy do czasu aż galaretki się rozpuszczą. Czekamy, aż wystygną.

IMG_9700

KROK 2:
Biszkoptami wykładamy dno tortownicy. Następnie delikatnie skrapiamy biszkopty zalewą z puszki z brzoskwiń. Ciastka powinny być lekko zwilżone, ale nie mogą „pływać” w zalewie.

IMG_9699

KROK 3:
Gdy galaretki cytrynowe są już zimne dodajemy do nich serki waniliowe i dokładnie mieszamy.

KROK 4:
Zalewamy biszkopty małą ilością masy galaretkowo-serkowej (tyle, żeby przykryć ciastka) i wstawiamy tortownicę do lodówki na 10-15 minut, żeby stężały.

KROK 5:
Gdy masa na biszkoptach stężeje dolewamy resztę i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

KROK 6:
Do naczynia wlewamy 3 szklanki wody i wsypujemy galaretki brzoskwiniowe. Dokładnie mieszamy do czasu, aż się rozpuszczą. Schładzamy do temperatury pokojowej.

KROK 7:
Na masie serowej układamy brzoskwinie (proponuję, żeby je poprzecinać – patrz zdjęcia- ciasto fajniej wygląda) i zalewamy je zimną galaretką brzoskwiniową.

IMG_9703

KROK 8:
Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

IMG_9704

Smacznego! 🙂

 

 

 

3 odpowiedzi na „Sernik brzoskwiniowo-cytrynowy”

  1. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  2. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  3. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *