Jola Gotuje

Spaghetti bolognese

Bolognese to ciepły sos mięsny przygotowywany już w średniowieczu przez mieszkańców Bolonii. Można go sporządzać z różnych rodzajów mięs i warzyw, należy jednak pamiętać, że nie powinno być w nim za dużo pomidorów. Ilu kucharzy, tyle przepisów na tę potrawę.  Moja wersja tego dania jest łatwa i prosta w przygotowaniu, a cały sekret tkwi w doborze dobrej jakości produktów i kompozycji przypraw. Spróbuj a może już zawsze tak będziesz przygotowywać tę potrawę 🙂

 

5 porcji

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:
– ½ kg chudego mielonego mięsa (schab lub cielęcina)
– 1 cebula
– olej do smażenia (oliwa z oliwek)
– 3-4 pomidory (poza sezonem pomidory krojone z puszki bez skórki)
– łyżeczka oregano
– płaska łyżeczka pieprzu cayen
– 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
– 2 małe ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 1 opakowanie makaronu
– tarty ser długo dojrzewający typu parmezan – najlepiej świeżo tarty
Przygotowanie:

KROK 1:
Mięso i cebulę mielimy.

KROK 2:
W między czasie gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Musi być al dente, czyli delikatnie twardy.

KROK 3:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso, cebulę i wlewamy sos sojowy. Wszystko podsmażamy przez kilka minut, co chwila mieszając.

IMG_9373

KROK 4:
Jeżeli używamy świeżych pomidorów w między czasie obieramy je ze skórki i kroimy w całości w kostkę.

IMG_9374

KROK 5:
Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy pomidory i chwilę smażymy.

KROK 6:
Następnie dodajemy oregano, pieprz cayen, sól i pieprz do smaku.

IMG_9377

KROK 7:
Na koniec wyciskamy przez prasę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

 

Na talerz wykładamy makaron. Następnie nakładamy sos i posypujemy świeżo startym serem.

 

IMG_9380

 

 

Smacznego! J 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *