Jola Gotuje

Wytrawna tarta lub quiche (kisz) z duszonymi kurkami i cebulką w otulinie parmezanu

I znowu trochę mody w kuchni :). Zachęcam Cię do przetestowania przepisu na wytrawną tartę lub jak kto woli quiche. Quiche to rodzaj wypieku składający się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z masą jajeczno-śmietanową. Doskonale smakuje na ciepło podawane z sałatką, ale może być też spożywany na zimno. To fajna przystawka, a może danie główne, dobre na obiad lub kolację. Łatwe w przygotowaniu, choć czasochłonne (cisto musi się wyleżeć w lodówce przez 1h). Warto spróbować.

Czas przygotowania: około 2 h
6 porcji

 

SKŁADNIKI:
KRUCHY SPÓD
– 25 dag mąki pszennej
– 15 dag zimnego masła
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnej wody
– szczypta soli

NADZIENIE:
– 20-30 dag kurek (mogą być mrożone)
– 200 ml śmietany kremówki 30%
– 200 ml śmietany 12% z kartonika
– 4 żółtka
– 8 łyżek tartego parmezanu lub gran padano
– 4 łyżki innego tartego sera np. gouda, cheddar
– 2 łyżki masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
–  ½ pęczka szczypiorku
*opcjonalnie: Jeżeli nie chcemy by tarta była zbyt łagodna w smaku, możemy również dodać troszkę sera pleśniowego np. brie

PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
KROK 1:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w małe kawałki zimne masło oraz sól. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną małe okruchy ciasta (można to robić mikserem). Dodać jajko i odrobinę lodowatej wody. Ciasto zagniatamy (miksujemy) w kulę. Ciasto powinniśmy zagniatać bardzo krótko. Im szybciej uda nam się uformować kulę tym lepiej.

IMG_9218IMG_9219

KROK 2:
Ciasto w formie kuli owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

IMG_9221

KROK 3:
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Powinien mieć większą średnicę niż forma, w której będziemy go piec.

IMG_9227

KROK 4:
Formę smarujemy masłem. Następnie ciasto przekładamy do formy i wykładamy nim dno oraz boki. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy formę do lodówki na 15-30 minut.

IMG_9228

KROK 5:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

KROK 6:
Formę przykrywamy dokładnie (razem z bokami) folią aluminiową. Dno obciążamy jakimś mniejszym naczyniem (jeśli nie mamy możemy np. wsypać suchą fasolę lub ryż). Wstawiamy ją do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy w nim temperaturę do 150 stopni.

NADZIENIE: Najlepiej jest je przygotowywać w trakcie pieczenia spodu.

KROK 1:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka, parmezan i goudę. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 2:
Dodajemy kurkumę, pieprz cayen i odrobinę soli do smaku.

IMG_9678

KROK 3:
Umyte i oczyszczone kurki możemy pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.

KROK 4:
Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulę do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy kurki i smażymy około 5-6 minut. Na koniec bardzo delikatnie je solimy.

IMG_9679

KROK 5:
Po wystudzeniu kurek dodajemy je do masy jajeczno-serowej i dokładnie mieszamy.

KROK 6:
Na koniec do masy dodajemy pokrojony drobno szczypiorek.

IMG_9681

KROK 7:
Na ciasto delikatnie przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut do czasu, aż masa zastygnie, ale przy nacisku będzie jeszcze miękka.

IMG_9682

KROK 8:
Przed podaniem warto odczekać kilka minut, żeby quiche odparowało.

IMG_9683

Image-1

 

Propozycja podania:
1. Z sałatką z granatem i ogórkiem
2. Z sałatką z papryką, awokado i granatem

Smacznego! J. 🙂

60 odpowiedzi na „Wytrawna tarta lub quiche (kisz) z duszonymi kurkami i cebulką w otulinie parmezanu”

  1. UID_73623018###
    mama yu kero

  2. UID_35301416###
    mama yu kero

  3. UID_72855391###
    mama yu kero

  4. UID_65861860###
    mama yu kero

  5. UID_41508152###
    test

  6. UID_36093471###
    test

  7. UID_12383317###
    test

  8. UID_63114009###
    test

  9. UID_49154052###
    test

  10. UID_68562168###
    test

  11. UID_68562168###
    test

  12. UID_81506936###
    test

  13. UID_81506936###
    test

  14. UID_49633525###
    test

  15. UID_72797786###
    test

  16. UID_87919541###
    test

  17. UID_40738536###
    test

  18. UID_68554443###
    test

  19. UID_57447151###
    test

  20. UID_11647069###
    test

  21. UID_82640200###
    test

  22. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  23. UID_37034453###
    buat nge push KW kecil aja nih

  24. UID_41888568###
    asoy geboy deh

  25. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  26. oy0Qqa6rO0V

  27. 6pSmxiQr4dd

  28. ivYMWLrDUSS

  29. sh1yGvBJ9sj

  30. 34Tn8uJoa4r

  31. GiJmBisxwdt

  32. rzxeT1bcPbn

  33. QHkBYoAhPIj

  34. KIcWie7a2B4

  35. EHZ1F5UoP0X

  36. cW0xbdO9LwB

  37. 6CQWUGbk1y0

  38. r6Sme0UKGAK

  39. W30bKVyLeai

  40. gHhNfYDLRtw

  41. 92atTOjdTWQ

  42. GxQKHy6goj3

  43. BhTcm3BINn7

  44. dzYCgqjUbDB

  45. AkKTEU9rO9Q

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *