Jola Gotuje

Kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej pełna pachnących, zdrowych ziół.

,

Kapusta pekińska to roślinka, która przywędrowała do nas z dalekiego wschodu i od razu znalazła sobie miejsce w naszej kuchni. Ceniona jest nie tylko ze względu na smak, ale również za niską kaloryczność i wiele wartości odżywczych.  Zawiera przeciwutleniacze, bogata jest w beta-karoten, a więc chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i wspomaga narząd wzroku. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, podobno pomaga w leczeniu wrzodów. Ma wiele wapnia, a więc wzmacnia kości. Żelazo w niej zawarte zapobiega powstawaniu anemii, a cynk i potas regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Oto propozycja dla osób będących na diecie, mających mało czasu na przygotowanie posiłków i przy okazji chcących  zdrowo się odżywiać.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

4-5 porcji

 

Składniki:
– 12 liści kapusty pekińskiej
– 2-3 pomidory
– 5-6 ogórków kiszonych
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 słoiczek/puszka kukurydzy
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku
– kilka listków natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki bazylii
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki majeranku

Sos:
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
– 2 łyżki octu winnego z białego wina
– 1 łyżeczka miodu
– sok z małej cytryny
– 2 – 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka musztardy np. develay, krymskiej

Przygotowanie:

KROK 1:
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

KROK 2:
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy, kroimy w małe kawałki i wkładamy do salaterki.

KROK 3:
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Łączymy z kapustą.

KROK 4:
Paprykę żółtą i czerwoną oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki.

KROK 5:
Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw.

KROK 6:
Kukurydzę odsączamy z zalewy i łączymy z sałatką.

KROK 7:
Dodajemy bazylię, oregano i majeranek. Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

FullSizeRender

KROK 8:
Całość zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatka powinna chwilę (około 5 minut) odczekać zanim ją podamy.

IMG_0250

 

 

Smacznego. J. 🙂

 

44 odpowiedzi na „Kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej pełna pachnących, zdrowych ziół.”

  1. UID_78835929###
    test

  2. UID_32854536###
    test

  3. UID_38673479###
    test

  4. UID_92033102###
    test

  5. UID_41668909###
    test

  6. UID_72797786###
    test

  7. UID_87919541###
    test

  8. UID_15476724###
    test

  9. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  10. y55fURXuRBd

  11. Jnlfc7SIN9X

  12. TqgpXFHGvBo

  13. b1iha9G35ME

  14. sNJDS7rBknf

  15. E8dQQq0ajox

  16. lE9DRilYaIZ

  17. wve0uiHQ89k

  18. 2qr6FkYrSnI

  19. S0tNOj7dxbC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *