Kapusta pekińska to roślinka, która przywędrowała do nas z dalekiego wschodu i od razu znalazła sobie miejsce w naszej kuchni. Ceniona jest nie tylko ze względu na smak, ale również za niską kaloryczność i wiele wartości odżywczych. Zawiera przeciwutleniacze, bogata jest w beta-karoten, a więc chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami i wspomaga narząd wzroku. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, podobno pomaga w leczeniu wrzodów. Ma wiele wapnia, a więc wzmacnia kości. Żelazo w niej zawarte zapobiega powstawaniu anemii, a cynk i potas regulują ciśnienie krwi i pracę serca. Oto propozycja dla osób będących na diecie, mających mało czasu na przygotowanie posiłków i przy okazji chcących zdrowo się odżywiać.
Czas przygotowania: około 15 minut
4-5 porcji
Składniki:
– 12 liści kapusty pekińskiej
– 2-3 pomidory
– 5-6 ogórków kiszonych
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 słoiczek/puszka kukurydzy
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku
– kilka listków natki pietruszki
– 1/2 łyżeczki bazylii
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki majeranku
Sos:
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
– 2 łyżki octu winnego z białego wina
– 1 łyżeczka miodu
– sok z małej cytryny
– 2 – 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka musztardy np. develay, krymskiej
Przygotowanie:
KROK 1:
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
KROK 2:
Kapustę pekińską myjemy, osuszamy, kroimy w małe kawałki i wkładamy do salaterki.
KROK 3:
Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Łączymy z kapustą.
KROK 4:
Paprykę żółtą i czerwoną oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki.
KROK 5:
Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw.
KROK 6:
Kukurydzę odsączamy z zalewy i łączymy z sałatką.
KROK 7:
Dodajemy bazylię, oregano i majeranek. Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 8:
Całość zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatka powinna chwilę (około 5 minut) odczekać zanim ją podamy.
Smacznego. J. 🙂
Dodaj komentarz