Jest takie ciasto, które bez względu na okoliczności zawsze chętnie zjem 🙂
To najsmaczniejszy serniczek na świecie!
Przepis, który podaję wymaga trochę pracy, ale ma też swoje zalety. Kruchego spodu nie musimy wcześniej podpiekać, a dobrze przechowywany sernik długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI: Kruche ciasto: – 350 g maki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 cukier wanilinowy – 150 g masła – 1 jajko – 2 żółtka
Masa serowa: – 1 kg zmielonego sera (tłusty, lub półtłusty) – 250 g masła – 1 i ½ szklanki cukru pudru – 8 żółtek (pozostałe białka zamrażamy na bezikiJ) – 5 białek 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – ½ szklanki rodzynek – 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej*
Lukier: – około 1 szklanki cukru pudru (może być potrzeba użycia większej ilości) – sok z ½ cytryny – kilka kropel olejku zapachowego pomarańczowego – 1 łyżka gorącej wody
Posypka: – kandyzowana skórka z pomarańczy wg uznania
Dodatkowo: – papier do pieczenia – duża kwadratowa forma o wymiarach ok. 20×30 cm
* postaraj się wyszukać na półce sklepowej skórkę pomarańczową, która ma jak najkrótszą listę produktów w składzie – niezbędne składniki to skórka z pomarańczy, cukier i woda – im mniej konserwantów i utrwalaczy tym lepiej
Przygotowanie:
KROK 1: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i zimnym masłem. Siekamy, lub miksujemy mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka.
KROK 2: Następnie dodajemy jajko i żółtka i łączymy składniki w gładką jednolitą masę. Może być potrzeba dodania odrobiny mąki lub 1 łyżki zimnej wody.
KROK 3: Z ciasta przygotowujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
KROK 4: Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, za pierwszym razem z masłem. Jeżeli używamy sera przemielonego, dokładnie łączymy go z masłem.
KROK 5: W oddzielnym naczyniu żółtka ucieramy z cukrem pudrem (ja to robię mikserem).
KROK 6: Do utartych żółtek powoli dodajemy zmielony ser z masłem, mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową, oraz zapach pomarańczowy.
KROK 7: W oddzielnym naczyniu ubijamy 5 białek na sztywną pianę i na koniec łączymy je z masą serową.
KROK 8: Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia (polecam) lub grubo smarujemy masłem.
KROK 9: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
KROK 10: Ciasto wyjmujemy z lodówki tuż przed przełożeniem do formy. Dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy je na dno formy. Następnie dziurkujemy je widelcem.
KROK 11: Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę serową.
KROK 12: Z pozostałego ciasta formujemy cienkie paseczki i delikatnie obtaczamy je w mące. Jeżeli masa serowa jest gęsta (taka powinna być) od razu rozkładamy je na wierzchu na ukos, tworząc kratkę (patrz zdjęcie). Może się jednak zdarzyć, szczególnie jeżeli używaliśmy gotowego sera mielonego, że masa jest zbyt płynna – w takim przypadku wstawiamy sernik na około 15 minut do piekarnika i podpiekamy masę serową, żeby zgęstniała. Na podpieczoną masę (uwaga gorące) delikatnie rozkładamy paseczki ciasta wg powyższego opisu (w kratę, na ukos).
KROK 13: Sernik pieczemy około godziny na delikatnie złoty kolor.
KROK 14: Gdy sernik jest już upieczony i wystudzony zabieramy się za przygotowanie lukru. Do cukru dodajemy wodę, zapach pomarańczowy i stopniowo sok z cytryny – cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
KROK 15: Lukier polewamy na wystudzony sernik i na koniec posypujemy go kandyzowaną skórką.
Dodaj komentarz