Marchew to warzywo, którego właściwości zdrowotne są olbrzymie. Jest skarbnicą witamin, minerałów i przeciwutleniaczy np. beta-karotenu, który nie tylko wzmacnia opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może chronić przed rozwojem nowotworów. Zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy. Flawonoidy z marchwi pomocne są też w leczeniu choroby wieńcowej. Niestety gotowana marchew nie jest polecana osobą chorym na cukrzycę. W medycynie naturalnej marchew używa się pomocniczo w odrobaczaniu organizmu.
Zupa, którą dziś Ci zaproponuję jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pomarańcza delikatnie uszlachetnia jej smak, a imbir dodaje jej ostrości.
Porcji: 5-6
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 2 pietruszki
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– świeży imbir około 2 cm
– łyżeczka kurkumy
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– mała puszka mleczka kokosowego około 160 ml
– sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
– sól i pieprz
Propozycja podania:
– grzanki z mozzarellą i ziołami prowansalskimi *
– prażone płatki z migdałów**
– ewentualnie jogurt grecki
Przygotowanie:
KROK 1:
Marchewkę i pietruszkę obieramy.
KROK 2:
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i oraz ziele angielski i liść laurowy. Wszystko podsmażamy, co chwila mieszając do czasu aż cebula zrobi się szklista.
KROK 3:
Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 4:
W między czasie marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie talarki ( i koniecznie podjadamy surowe warzywo – wyjdzie nam to na dobre J ) i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony imbir.
KROK 5:
Wszystko podsmażamy przez 3-4 minuty co chwila mieszając.
KROK 6:
Następnie wlewamy wodę, tak żeby przykryła warzywa – około 2-2,5 litra. Gotujemy około 15-20 minut, tak by marchewka była miękka.
KROK 7:
Garnek zdejmujemy z kuchenki. WYŁAWIAMY LIŚĆ LAUROWY i ewentualnie ziele angielskie. Pozwalamy odparować wywarowi (krótką chwilkę), następnie wszystko blendujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 8:
Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i pieprz cayen.
KROK 9:
Garnek ponownie wstawiamy na kuchenkę i zupę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy aż się połączy z zupą. Mieszając gotujemy przez około 2 – 3 minuty. Możemy jeszcze doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba.
KROK 10:
Na koniec dodajemy sok z pomarańczy.
Zupę wlewam na talerz. Na środek talerza można dodać łyżkę jogurtu jeżeli zupa jest ostra. Wsypuję uprażone płatki migdałowe.
*Grzanki: pieczywo kroimy w trójkąty. Patelnie podgrzewamy z odrobiną oliwy z oliwek i wkładamy pieczywo, solimy solą morską i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zrumieniamy na złoty kolor najpierw jedną stronę. Przekręcamy i układamy na nich plasterki mozzarelli. Mozzarella lekko się roztopi.
** Prażone płatki z migdałów: potrzebną ilość płatków wsypuję na patelnię. Podgrzewam cały czas potrząsając patelnią, do czasu aż się zarumienią. Trzeba bardzo ich pilnować bo bardzo szybko się przypalają.
Na zdrowie!!! Miłej zabawy w kuchni! SMACZNEGO J. 🙂
Tagi: fit, zdrowa zupa, rozgrzewające danie, co zrobić z marchewki, dieta, niskokaloryczna, wegetariańskie
Dodaj komentarz