Jola Gotuje

Zupa krem z marchewki z nutką imbiru i pomarańczy

,

Marchew to warzywo, którego właściwości zdrowotne są olbrzymie. Jest skarbnicą witamin, minerałów i przeciwutleniaczy np. beta-karotenu, który nie tylko wzmacnia opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może chronić przed rozwojem nowotworów.  Zawarte w marchwi pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałają miażdżycy. Flawonoidy z marchwi pomocne są też w leczeniu choroby wieńcowej. Niestety gotowana marchew nie jest polecana osobą chorym na cukrzycę. W medycynie naturalnej marchew używa się pomocniczo w odrobaczaniu organizmu.

Zupa, którą dziś Ci  zaproponuję jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pomarańcza delikatnie uszlachetnia jej smak, a imbir dodaje jej ostrości.

 

Porcji: 5-6

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:
– 1 kg marchewki
– 2 pietruszki
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– świeży imbir około 2 cm
– łyżeczka kurkumy
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– mała puszka mleczka kokosowego około 160 ml
– sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy
– sól i pieprz
Propozycja podania:
– grzanki z mozzarellą i ziołami prowansalskimi *
– prażone płatki z migdałów**
– ewentualnie jogurt grecki

Przygotowanie:

KROK 1:

Marchewkę i pietruszkę obieramy.

KROK 2:

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i oraz ziele angielski i liść laurowy. Wszystko podsmażamy, co chwila mieszając do czasu aż cebula zrobi się szklista.

IMG_9883

KROK 3:

Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę.

KROK 4:

W między czasie marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie talarki ( i koniecznie podjadamy surowe warzywo – wyjdzie nam to na dobre J ) i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony imbir.

IMG_9885

KROK 5:

Wszystko podsmażamy przez 3-4 minuty co chwila mieszając.

KROK 6:

Następnie wlewamy wodę, tak żeby przykryła warzywa – około 2-2,5 litra. Gotujemy około 15-20 minut, tak by marchewka była miękka.

KROK 7:

Garnek zdejmujemy z kuchenki.  WYŁAWIAMY LIŚĆ LAUROWY i  ewentualnie ziele angielskie. Pozwalamy odparować wywarowi (krótką chwilkę), następnie wszystko blendujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

IMG_9886

KROK 8:

Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i pieprz cayen.

KROK 9:

Garnek ponownie wstawiamy na kuchenkę i zupę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleczko kokosowe.  Mieszamy aż się połączy z zupą. Mieszając gotujemy przez około 2 – 3 minuty. Możemy jeszcze doprawić  do smaku jeśli jest taka potrzeba.

KROK 10:

Na koniec dodajemy sok z pomarańczy.

IMG_9888

Zupę wlewam na talerz. Na środek talerza można dodać łyżkę jogurtu jeżeli zupa jest ostra. Wsypuję uprażone płatki migdałowe.

*Grzanki: pieczywo kroimy w trójkąty. Patelnie podgrzewamy z odrobiną oliwy z oliwek i  wkładamy pieczywo, solimy solą morską i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zrumieniamy na złoty kolor najpierw jedną stronę. Przekręcamy i układamy na nich  plasterki mozzarelli. Mozzarella lekko się roztopi.

IMG_9889IMG_9897

** Prażone płatki z migdałów: potrzebną ilość płatków wsypuję na patelnię. Podgrzewam cały czas potrząsając patelnią, do czasu aż się zarumienią. Trzeba bardzo ich pilnować bo bardzo szybko się przypalają.

Processed with MOLDIV

 

Na zdrowie!!! Miłej zabawy w kuchni!  SMACZNEGO J. 🙂

 

Tagi: fit, zdrowa zupa, rozgrzewające danie, co zrobić z marchewki,  dieta, niskokaloryczna, wegetariańskie

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *