Dziś w roli głównej pieczarki, które w połączeniu ze szpinakiem, granatem i suszonymi pomidorami tworzą wyjątkowo zdrową sałatkę. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej (probiotycznej). Wzmacniają odporność naszego organizmu, wspomagają układ krążenia, wspierają odchudzanie. Oprócz wartościowego białka, dobrze przyswajalnych węglowodanów pieczarki są źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu. Zawierają dużo błonnika, witamin młodości A i E, oraz witamin z grupy B w tym kwasu foliowego. Podobno jest w nich również witamina D, której prawie każdemu z nas brakuje, a odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie.
Składniki:
– 1 opakowanie szpinaku 250 g
– ½ kg pieczarek
– 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
– 5-6 pomidorów suszonych
– 1 owoc granatu
– 3-4 łyżki nasion słonecznika
– 1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
– 1 pęczek szczypiorku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 -2 łyżki miodu
– 2 łyżki octu białego winnego
– 1 łyżka musztardy np. kremskiej
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
KROK 1:
Szpinak myjemy i osuszamy. Odrywamy łodyżki od listków. Wkładamy do salaterki.
KROK 2:
Pestki słoneczniki wkładamy na patelnię i prażymy na lekko złoty kolor i łączymy ze szpinakiem.
KROK 3:
Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i obsmażamy (powinny się lekko zarumienić) na patelni, na łyżce masła i gdy przestygną dodajemy do szpinaku.
KROK 4:
Pomidory kroimy w malutkie paseczki i dodajemy do sałatki.
KROK 5:
Owoc granatu obieramy. Pestki dodajemy do szpinaku.
KROK 6:
Cebulkę i szczypiorek kroimy drobniutko i łączymy ze szpinakiem.
KROK 7:
Dodajemy sól i pieprz.
KROK 8:
W oddzielnym naczyniu łączymy oliwę z oliwek, miód, musztardę i ocet winny. Na koniec sałatkę polewamy dobrze wymieszanym sosem.
Smacznego!!! J. 🙂
Dodaj komentarz