Przekąski Przepisy

Wegetariański tatar lub zdrowa pasta na kanapki

Pomidory suszone na słońcu zawierają duże ilości witaminy C i likopenu o właściwościach silnie antyoksydacyjnych. Są bogate m.in. w wapń, magnez i żelazo. Składniki w nich zawarte zapobiegają tworzeniu się nowotworów, zawałom i miażdżycy. Wzmacniają odporność, poprawiają trawienie,. działają korzystnie na skórę i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Zamknięte w słoiku w pysznej oliwie z ziołami i czosnkiem to naprawdę małe skarby na talerzu.
Przepis ten możesz wykorzystać na dwa sposoby: jako wegetariański tatar, lub ciekawa pasta na kanapki.

Składniki:
– 1 mała cukinia
– 6-7 suszonych pomidorów w oleju
– ½ średniej cebuli
– 1 mała łyżeczka słodkiej musztardy np. z miodem
– świeżo zmielony pieprz
– sól morska
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– 6-7 małych kaparów
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Do podania:
– Grzanki , szczypiorek, kapary itp.
– Na wierzch tatara można położyć żółtko świeżo rozbitego jajka

Przygotowanie:
KROK 1:
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Posolić i posypać cukinię ziołami prowansalskimi. Grillować około 4 minut, aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami.

IMG_0376

KROK 2:
Cukinię przewrócić na drugą stronę i skropić oliwą z oliwek. Grillować, aż druga strona się zarumieni. Zdjąć z patelni.

IMG_0378

KROK 3:
Na rozgrzaną patelnię po cukinii wkładamy ulubione pieczywo i obrumieniamy je z obu stron.

IMG_0385IMG_0386

KROK 4:
Do malaksera/ blendera wkładamy suszone pomidory i pół obranej cebuli. Wszystko miksujemy.

IMG_0380IMG_0381

KROK 5:
Następnie dodajemy zgrillowaną cukinię. Miksujemy.

IMG_0382IMG_0383

KROK 6:
Na koniec wkładamy kapary, łyżeczkę octu jabłkowego i łyżeczkę słodkiej musztardy. Dodajemy sól jeśli jest taka potrzeba. Wszystko delikatnie miksujemy. Tatar gotowy. Na koniec dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Processed with MOLDIV

 

 

Smacznego!
J. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *