Pyszny i tani obiad w 15 minut? – tak to możliwe. W dzisiejszym skomplikowanym świecie, warto czasem sięgnąć po coś co jest łatwe, proste i przyjemne. W kuchni, takim daniem jest niezwykle aromatyczne spaghetti aglio olio, które uwielbiam za to, że przygotowuje się je z minimum składników, przy bardzo małym zaangażowaniu.
5 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgine
– 5- 6 ząbków czosnku
– ½ ostrej papryczki chili
– sól i pieprz
– 1 opakowanie makaronu spaghetti
– tarty ser długo dojrzewający typu parmezan
– opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Musi być al dente, czyli delikatnie twardy.
KROK 2:
W między czasie czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
KROK 3:
Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobniutką kosteczkę.
KROK 4:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i delikatnie podsmażamy.
KROK 5:
Następnie dodajemy papryczkę i smażymy przez krótką chwilkę. Musimy uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo potrawa nabierze gorzkiego smaku.
KROK 6:
Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię z podsmażonym czosnkiem i papryczką. Całość mieszamy tak, by aromatyczna oliwa pokryła cały makaron.
KROK 7:
Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ewentualnie drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! J 🙂
Dodaj komentarz