Jola Gotuje

Spaghetti aglio olio

Pyszny  i tani obiad w 15 minut? – tak to możliwe.  W dzisiejszym skomplikowanym świecie, warto czasem sięgnąć po coś co jest łatwe, proste i przyjemne. W kuchni, takim daniem jest niezwykle aromatyczne spaghetti aglio olio, które uwielbiam za to, że przygotowuje się je z  minimum składników, przy bardzo małym zaangażowaniu.

5 porcji
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
– 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgine
– 5- 6 ząbków czosnku
– ½ ostrej papryczki chili
– sól i pieprz
– 1 opakowanie makaronu spaghetti
– tarty ser długo dojrzewający typu parmezan
– opcjonalnie natka pietruszki

Przygotowanie:

KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Musi być al dente, czyli delikatnie twardy.

KROK 2:
W między czasie czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

KROK 3:
Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobniutką kosteczkę.

KROK 4:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek  i delikatnie podsmażamy.

IMG_1252

KROK 5:
Następnie dodajemy papryczkę i smażymy przez  krótką chwilkę. Musimy uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo potrawa nabierze gorzkiego smaku.

IMG_1253

KROK 6:
Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię z podsmażonym czosnkiem i papryczką. Całość mieszamy tak, by aromatyczna oliwa pokryła cały makaron.

IMG_1254

KROK 7:
Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ewentualnie drobno posiekaną natką pietruszki.

IMG_1256

Smacznego! J 🙂

 

2 odpowiedzi na „Spaghetti aglio olio”

  1. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  2. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *