Jola Gotuje

Pierniczki

Coraz bliżej święta! Jeden z najbardziej magicznych okresów w ciągu całego roku. Choinka, prezenty, czas radosnych spotkań, a może wytchnienia i odpoczynku. Czas, w którym każdy z nas choć na chwilkę może się zatrzymać i popatrzeć na otaczający nas świat. Moje miasto w tym roku wygląda olśniewająco. Rozbłysło milionem fantastycznych dekoracji. Spacer i chłód na dworze zachęca do świątecznego poczarowania w kuchni, wymieszania kilku składników i rozsiania po całym domu fantastycznego zapachu, który już za chwilę może pojawić się i w Twojej kuchni.

Zachęcam Cię do pieczenia pierniczków. Przepis prosty i niezawodny, a i zabawy przy tym co niemiara. Przechowywane w szczelnym pojemniczku mogą doczekać do świąt – no chyba, że nie doczekają, bo są naprawdę pyszne :). Do dzieła!

Processed with MOLDIV
Składniki:
– ½ szklanki płynnego miodu
– ¼ kostki miękkiego masła
– ½ szklanki cukru pudru
– cukier waniliowy
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody
– 4 łyżki przyprawy do piernika
– 2 łyżki kakao
– 300 g mąki (lub więcej do wyrobienia ciasta)

Do ozdabiania pierników użyłam gotowych pisaków do ciastek, kolorowego lukru ze sklepu, oraz lukru białego domowej roboty.
Składniki na lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– odrobina gorącej wody
– łyżeczka soku z cytryny
– kilka kropel zapachu pomarańczowego lub migdałowego

 

Przygotowanie:

KROK 1:
W rondelku podgrzać (nie gotować!) miód, masło, cukier wanilinowy, cukier puder oraz przyprawę do piernika.

KROK 2:
Masę należy ostudzić i następnie połączyć z mąką, kakao, sodą i jajkiem i wyrabić ją na gładkie ciasto.

KROK 3:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

KROK 4:
Miejsce, na którym będziemy wałkować ciasto podsypujemy mąką.

KROK 5:
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Przy pomocy foremek wycinamy różne kształty pierniczków.

KROK 6:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 7:
Na papier układamy pierniczki zachowując około 2 cm odstępy – pierniczki trochę wyrosną.

FullSizeRender (4)

KROK 8:
Pieczemy około 6 minut na złoty kolor. Uwaga na czas pieczenia, żeby nie przypalić pierniczków.

 

Przygotowanie lukru:
Cukier puder wsypujemy do miseczki,  dodajemy sok z cytryny i kilka kropel zapachu. Zaczynamy mieszać i dodajemy po kropelce gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić, a składniki dokładnie połączyć. Powinniśmy osiągnąć taką konsystencję dosypując cukru lub dodając kropelki wody , aby łatwo ją było rozsmarować na pierniczkach i żeby nie była zbyt płynna.

IMG_9809IMG_9811

Teraz powinna nastąpić integracja rodzinna lub przyjaciół, bo wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem lub gotowymi pisakami do ciasteczek.

FullSizeRender (1)

Pysznej zabawy! J 😉

37 odpowiedzi na „Pierniczki”

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  2. 1zH70UA1L3x

  3. nMEtrBXB2U5

  4. gYJXGrGVNW1

  5. 6A6zSRULPCp

  6. W5JVPru3WMA

  7. oKU8jEsJa4n

  8. E6jolFbX2GA

  9. vO7s0l4Xo1F

  10. VAg1twhOii6

  11. NhoTQaerYcN

  12. jBU4odYVZVZ

  13. TrE3kLOckYG

  14. 2kKt64pDhD9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *