Ciężki dzień i prawie pusta lodówka, a w brzuszku burczy? To może przyda się przepis na szybki obiad lub na kolację na ciepło 🙂
Bakłażany, czy jak ktoś woli oberżyny, mają sporo wartości odżywczych i warto je wykorzystać. Ich olbrzymią zaletą jest niskokaloryczność. W 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. Ponadto ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Podobno zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, popoprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.
Nie poleca się ich osobom chorym na reumatyzm, podagrę, mającym problemy z nerkami i z układem pokarmowym.
Ilość porcji 4-5
Czas przygotowania około 25 minut.
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu (rurki)
– 1 mały bakłażan
– 3-4 pomidory lub pomidory w puszce
– 3-4 ząbki czosnku
– 1/2 małej ostrej papryczki
– oliwa z oliwek
– Kilka gałązek natki pietruszki
– Sól i pieprz
– Parmezan
Przygotowanie:
KROK 1
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta (koniecznie al dente – czyli lekko twardy)
KROK 2
W między czasie obieramy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę. To samo robimy z papryczką.
KROK 3
Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w małe kosteczki.
KROK 4
Pomidory obieramy ze skórki i także kroimy w małe kawałeczki.
KROK 5
Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy czosnek i papryczkę. Gdy tylko się przyrumienią (uwaga czosnek szybko się może przypalić, a wtedy jest gorzki) i puszczą swój aromat, wkładamy bakłażana. Po około 1-2 minutach dodajemy pomidory. Wszystko przesmażamy około 4-5 minut. Następnie wkładamy posiekaną natkę.
KROK 6
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Ja na koniec na patelnię dorzucam makaron i wszystko dokładnie mieszam, ale można też makaron wyłożyć na talerz i dopiero wtedy polać sosem bakłażanowo-pomidorowym.
Danie posypujemy parmezanem lub innym twardym serem.
Smacznego!:)
J.
Dodaj komentarz