Masz tylko 20 minut i ochotę na coś pysznego i gorącego? Jeśli tak, mam dla Ciebie fajny przepis na danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Smakuje wybornie. Może być fajną propozycją na miłe spotkanie w gronie przyjaciół lub pyszny obiad czy kolację.
5 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 3-4 pomidory świeże lub w okresie zimowym puszka pomidorów krojonych
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka cukru może być trzcinowy
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki oregano
– sól i pieprz
– 1 opakowanie makaronu np. penne
– tarty ser długo dojrzewający typu parmezan
– opcjonalnie listki bazylii
Przygotowanie:
KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Musi być al dente, czyli delikatnie twardy.
KROK 2:
W między czasie cebulę i pomidory (jeśli używamy świeżych) obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
KROK 3:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy.
KROK 4:
Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez krótką chwilkę. Gdy będą podsmażone dodajemy cukier, oregano i kurkumę oraz sól i pieprz. Mieszamy trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.
KROK 5:
Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię z sosem pomidorowym. Całość mieszamy tak, by sos był wymieszany z makaron.
KROK 6:
Makaron przekładamy na talerze, dodajemy trochę tuńczyka z puszki posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego! J. 🙂
Dodaj komentarz