Nareszcie wiosna i cuda na talerzu. Kwiaty cukinii to sama delikatność smaku. To danie je się wszystkimi zmysłami, a najbardziej chyba wzrokiem.
Podobno w życiu warto wszystkiego spróbować chociaż raz… 🙂
Czas przygotowania: około 10 minut.
Składniki:
- 5 kwiatów cukinii
- małe opakowanie serka ricotta
- po około 5 listków świeżej bazylii, mięty i oregano
- duża łyżka masła klarowanego
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Uwaga: Kwiaty są bardzo delikatne!!!
KROK 1:
Kwiaty delikatnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie rozchylić płatki i usunąć pręciki.
KROK 2:
Posiekać listki bazylii, mięty i oregano i wymieszać je z serkiem ricotta. Dodać sól i pieprz do smaku.
KROK 3:
Do każdego kwiatka delikatnie wkładamy po łyżeczce serka wymieszanego z ziołami.
KROK 4:
W oddzielnym naczyniu mieszamy miód z octem.
KROK 5:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzane masło ostrożnie układamy kwiaty. Smażymy około 1 minuty na średnim ogniu, Następnie bardzo ostrożnie przekręcamy kwiaty na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
KROK 6:
Kwiaty ostrożnie przenosimy na talerz. Polewamy miodem z octem. Dodajemy sól i pieprz. Ozdabiamy listkami ziół i od razu podajemy.
Smacznego!
J.