Labraks to ryba o delikatnym smaku. Bardzo łatwo oddziela się od ości. Jak wszystkie ryby morskie jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega -3, które regulują m.in. pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. W labraksie możemy znaleźć wiele cennych składników mineralnych i witamin. Na uwagę zasługuje tu np. selen, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników czy witamina D mająca wpływ na zdrowe kości i odporność.
Labraks to ryba bardzo ceniona w kuchni śródziemnomorskiej.
Przepis, który dziś prezentuję może jest trochę nietypowy, ale wart grzechu 🙂
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości labraksy po (300-400 gram) – wypatroszone i bez łusek
- 2 duże łyżki masła (może być klarowane – będzie zdrowiej, ale smak troszkę słabszy :))
- średni ząbek czosnku
- 18-20 pomidorków koktajlowych (ok. 200 gram)
- pomarańcza
- limonka
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 płaskie łyżki rodzynek
- 1 łyżka oliwy
- 1- 2 gałązki natki pietruszki lub kolendry do posypania
- gwiazdka anyżu (opcjonalnie, ale warto ją wykorzystać)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C – najlepiej z termoobiegiem.
2. 2 łyżki rodzynek zalej najlepiej ciepłą, przegotowaną wodą i wrzuć do nich 1 gwiazdkę anyżu i odstaw do namoczenia.
3. Ryby umyj, osusz i posyp solą z obu stron.
4. Połóż na średniej blaszce do pieczenia w pewnym odstępie.
5. W małym garczku lub na małej patelni podgrzej masło z rozgniecionym (możesz zetrzeć na drobnej tarce) ząbkiem czosnku. Ważne, żeby masło tylko rozpuścić – nie dopuścić do wrzenia.
6. Polej labraksy roztopionym masłem z czosnkiem.
7. Wstaw ryby do rozgrzanego piekarnika na około 18-20 minut. W czasie pieczenia ryby powinny lekko się zarumienić i fajnie skwierczeć przy wyjmowaniu z piekarnika.
8. W międzyczasie umyte i osuszone pomidorki pokrój na połówki i wrzuć do miseczki.
9. Umyj bardzo dokładnie pomarańczę. Zetrzyj na drobnej tarce skórkę. Potrzeba około jednej płaskiej małej łyżeczki. Otartą skórkę dodaj do pomidorków.
10. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Potrzeba około 1 i ½ łyżki soku z pomarańczy. Sok wlej do miski z pomidorkami.
11. Wyciśnij sok z połowy limonki. Potrzeba 1 i ½ łyżki soku z limonki. Sok wlej do miski z pomidorkami.
12. Dodaj do pomidorów łyżkę syropu klonowego, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku.
13. Na koniec odlej wodę z rodzynek, wyjmij gwiazdkę anyżu i włóż rodzynki do pomidorów. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.
14. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do pomidorów.
15. Po upieczeniu na labraksy przerzuć pomidorki z sosem.
Propozycja podania: z ryżem smażonym z cebulką.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 gram ryżu
- olej do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie;
1. Na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebulka będzie szklista (nie powinna się zarumienić) dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmaż przez około 1 minutę.
2. Wrzuć na patelnię do podsmażonej cebulki i czosnku suchy ryż – około 100 gramów. Podsmaż 1-2 minuty i zalej wodą, tak by cały ryż był zalany. Woda powinna być tak około 1 i ½ cm nad ryżem.
3. Posól do smaku.
4. Smaż ryż tyle czasu, ile producent podaje na opakowaniu, w międzyczasie mieszając i w razie potrzeby dodając wody.
Miłej zabawy w kuchni i smacznego! 🙂