Obiady / Dania gorące

Pieczony labraks (okoń morski)

Labraks to ryba o delikatnym smaku. Bardzo łatwo oddziela się od ości. Jak wszystkie ryby morskie jest skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega -3, które regulują m.in. pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz odpornościowego. W labraksie możemy znaleźć wiele cennych składników mineralnych i witamin. Na uwagę zasługuje tu np. selen, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników czy witamina D mająca wpływ na zdrowe kości i odporność.

Labraks to ryba bardzo ceniona w kuchni śródziemnomorskiej.

Przepis, który dziś prezentuję może jest trochę nietypowy, ale wart grzechu 🙂

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości labraksy po (300-400 gram) – wypatroszone i bez łusek
  • 2 duże łyżki masła (może być klarowane – będzie zdrowiej, ale smak troszkę słabszy :))
  • średni ząbek czosnku
  • 18-20 pomidorków koktajlowych (ok. 200 gram)
  • pomarańcza
  • limonka
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 płaskie łyżki rodzynek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1- 2 gałązki natki pietruszki lub kolendry do posypania
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie, ale warto ją wykorzystać)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C – najlepiej z termoobiegiem.

2. 2 łyżki rodzynek zalej najlepiej ciepłą, przegotowaną wodą i wrzuć do nich 1 gwiazdkę anyżu i odstaw do namoczenia.

3. Ryby umyj, osusz i posyp solą z obu stron.

4. Połóż na średniej blaszce do pieczenia w pewnym odstępie.

5. W małym garczku lub na małej patelni podgrzej masło z rozgniecionym (możesz zetrzeć na drobnej tarce) ząbkiem czosnku. Ważne, żeby masło tylko rozpuścić – nie dopuścić do wrzenia.

6. Polej labraksy roztopionym masłem z czosnkiem.

7. Wstaw ryby do rozgrzanego piekarnika na około 18-20 minut. W czasie pieczenia ryby powinny lekko się zarumienić i fajnie skwierczeć przy wyjmowaniu z piekarnika.

8. W międzyczasie umyte i osuszone pomidorki pokrój na połówki i wrzuć do miseczki.

9. Umyj bardzo dokładnie pomarańczę. Zetrzyj na drobnej tarce skórkę. Potrzeba około jednej płaskiej małej łyżeczki. Otartą skórkę dodaj do pomidorków.

10. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Potrzeba około 1 i ½ łyżki soku z pomarańczy. Sok wlej do miski z pomidorkami.

11. Wyciśnij sok z połowy limonki. Potrzeba 1 i ½ łyżki soku z limonki. Sok wlej do miski z pomidorkami.

12. Dodaj do pomidorów łyżkę syropu klonowego, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku.

13. Na koniec odlej wodę z rodzynek, wyjmij gwiazdkę anyżu i włóż rodzynki do pomidorów. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.

14. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do pomidorów.

15. Po upieczeniu na labraksy przerzuć pomidorki z sosem.

Propozycja podania: z ryżem smażonym z cebulką.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gram ryżu
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie;

1. Na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebulka będzie szklista (nie powinna się zarumienić) dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmaż przez około 1 minutę.

2. Wrzuć na patelnię do podsmażonej cebulki i czosnku suchy ryż – około 100 gramów. Podsmaż 1-2 minuty i zalej wodą, tak by cały ryż był zalany. Woda powinna być tak około 1 i ½ cm nad ryżem.

3. Posól do smaku.

4. Smaż ryż tyle czasu, ile producent podaje na opakowaniu, w międzyczasie mieszając i w razie potrzeby dodając wody.

Miłej zabawy w kuchni i smacznego! 🙂