Jola Gotuje

Kurki z serem halloumi

KURKI Z SEREM HALLOUMI

Sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października. Grzybki te mają charakterystyczny wygląd i niepowtarzalny smak. Cenimy je, ponieważ poza walorami kulinarnymi stanowią bogate źródło witamin i soli mineralnych. Głównymi składnikami odżywczymi kurek są wysoko przyswajalne białka, tłuszcze w tym nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Podobno kurki są lepszym źródłem beta karotenu niż marchewka. Zawierają flawonoidy oraz likopen. Z badań naukowych wynika, że kurki mają właściwości antybakteryjne. Ich wartość energetyczna jest niska – 60 kcal w 100 gr, warto więc włączyć je do swojej diety. W połączeniu z serem halloumi danie, to stanowi zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Może też być fantastyczną przystawką.

Warto wiedzieć, że ser halloumi  wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z kozim i krowim. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości białka, wapnia (100 gr pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten pierwiastek), fosforu, magnezu i potasu, oraz wielu witamin m.in. A, D, E, K, z grupy B, stanowi sycący dodatek do posiłku. W 100 gramach sera jest około 320 kcal.

Porcja dla 2 osób.

Składniki:

1. 250 gr kurek
2. mała cebula (może być szalotka 2-3 sztuki)
3. 1 płaska łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
4. 1 kostka sera halloumi
5. rukola
6. truskawki lub maliny
7. jagody lub borówki amerykańskie
8. ocet balsamiczny
9. 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
10. sól i pieprz
11. opcjonalnie natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyść kurki. Najłatwiejszy i najszybszy sposób poniżej:

https://smarterlife.pl/jak-szybko-oczyscic-kurki/

  •  Kurki przekładamy do głębokiego naczynia. Posypujemy solą. Na około 250 gr kurek -1 płaska łyżeczka soli.
  •  Kurki zalewamy wrzątkiem.
  • Delikatnie mieszamy łyżką cedzakową. Zostawiamy na chwilę, aby piasek i inne zanieczyszczenia opadły na dno.
  • Kurki wyławiamy łyżką cedzakową do drugiego naczynia lub na ręcznik papierowy. Wylewamy zabrudzoną wodę.
  •  Czynności od punktu 2 do 4 powtarzamy. Na ogół wystarczy powtórzyć 3-4 razy.
  • Uporczywe zabrudzenia na pojedynczych kurkach należy oczyścić ręcznie, ale na ogół po trzykrotnej kąpieli we wrzątku kurki będą czyściutkie.

2. Posiekaj drobno cebulkę.
3. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj cebulkę. Smaż do momentu, aż delikatnie zacznie się rumienić.
4. Dodaj kurki. Smaż około 5-6 minut, lub dłużej. Czas uzależniony jest od wielkości kurek. Jeżeli masz duże kurki można pokroić je na drobniejsze kawałki.

5. Pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz do smaku.
6. W między czasie połóż ser na rozgrzaną patelnię lub domowy grill. Ser powinien się ładnie zarumienić.

7. Na talerz wyłóż umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki rukolę.
8. Połóż przekrojone truskawki lub maliny i jagody lub borówki.

9. Ocet balsamiczny wymieszaj z miodem lub syropem klonowym w oddzielnym naczynku.  Tak wykonaną mieszanką  polej sałatę z owocami.
10. Dodaj usmażone kurki.
11. Na wierzch połóż grillowany ser.
12. Opcjonalnie posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!