Lifestyle Obiady / Dania gorące Przekąski Przepisy

Ziemniaki Hasselback – pieczone ziemniaki w stylu szwedzkim.

Ziemniaki to doskonałe źródło energii, białka, witamin z grupy B, C czy beta karotenu oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, cynk, miedź, fosfor, mangan i jod. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie i daje poczucie sytości. Ziemniaki nie zawierają dużo kalorii – w 100 g są zaledwie 73 kcal. Ziemniaki najlepiej gotować lub piec w całości wraz ze skórką, aby nie tracić cennych składników odżywczych i tu pomocny może być poniższy przepis na pyszną i łatwą przekąskę lub ciekawy dodatek do obiadu łączący w sobie smak frytek i pieczonych ziemniaków. Idealne do tego przepisu są młode ziemniak, ale stare również się sprawdzą, wystarczy je obrać. Po upieczeniu wyglądają bardzo atrakcyjnie i pysznie smakują.

Składniki:

  1. Ziemniaki 4-6 sztuk średnich podobnej wielkości lub 10-12 małych.
  2. Oliwa do pieczenia 3-4 łyżki
  3. Suszone zioła i przyprawy – przybliżone proporcje:
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • ¼ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki czerwonej papryki
  • ewentualnie rozmaryn
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Na blaszce układamy papier do pieczenia.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy. Stare ziemniaki możemy obrać ze skórki, młode pieczemy ze skórką.
  3. Ziemniaki musimy ponacinać w taki sposób, żeby przypominały wachlarzyk. Nie można ich przeciąć do końca, dlatego warto umieścić je np. pomiędzy drewnianymi łyżkami.  Sposób cięcia obejrzyj na załączonym filmiku.

https://youtu.be/-dDS7865cN0

4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

5. Do miski wlewamy olej i dodajemy zioła oraz sól do smaku.

6. Każdego ziemniaka obtaczamy w oleju z przyprawami ze wszystkich stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem.

7. Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości ziemniaków.

8. Upieczone ziemniaki podajemy np. z kiszonymi ogórkami, lub sosem majonezowo-ketchupowym (w naczynku mieszamy: 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę ketchupu, oraz sól, pieprz i szczyptę papryki czerwonej). Są też fajnym dodatkiem do różnych sałatek.

Smacznego! J.