Ziemniaki to doskonałe źródło energii, białka, witamin z grupy B, C czy beta karotenu oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, cynk, miedź, fosfor, mangan i jod. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, ułatwia trawienie i daje poczucie sytości. Ziemniaki nie zawierają dużo kalorii – w 100 g są zaledwie 73 kcal. Ziemniaki najlepiej gotować lub piec w całości wraz ze skórką, aby nie tracić cennych składników odżywczych i tu pomocny może być poniższy przepis na pyszną i łatwą przekąskę lub ciekawy dodatek do obiadu łączący w sobie smak frytek i pieczonych ziemniaków. Idealne do tego przepisu są młode ziemniak, ale stare również się sprawdzą, wystarczy je obrać. Po upieczeniu wyglądają bardzo atrakcyjnie i pysznie smakują.
Składniki:
- Ziemniaki 4-6 sztuk średnich podobnej wielkości lub 10-12 małych.
- Oliwa do pieczenia 3-4 łyżki
- Suszone zioła i przyprawy – przybliżone proporcje:
- ¼ łyżeczki bazylii
- ¼ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki czerwonej papryki
- ewentualnie rozmaryn
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na blaszce układamy papier do pieczenia.
- Ziemniaki dokładnie myjemy. Stare ziemniaki możemy obrać ze skórki, młode pieczemy ze skórką.
- Ziemniaki musimy ponacinać w taki sposób, żeby przypominały wachlarzyk. Nie można ich przeciąć do końca, dlatego warto umieścić je np. pomiędzy drewnianymi łyżkami. Sposób cięcia obejrzyj na załączonym filmiku.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
5. Do miski wlewamy olej i dodajemy zioła oraz sól do smaku.
6. Każdego ziemniaka obtaczamy w oleju z przyprawami ze wszystkich stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem.
7. Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut. Czas pieczenia zależny jest od wielkości ziemniaków.
8. Upieczone ziemniaki podajemy np. z kiszonymi ogórkami, lub sosem majonezowo-ketchupowym (w naczynku mieszamy: 1 łyżkę majonezu, 1 łyżkę ketchupu, oraz sól, pieprz i szczyptę papryki czerwonej). Są też fajnym dodatkiem do różnych sałatek.
Smacznego! J.