Prosta przekąska lub świetny dodatek do czerwonego barszczu. Paszteciki mogą być jednym z dań na świątecznym stole w czasie Bożego Narodzenia. Po przygotowaniu i wystudzeniu można je zamrozić. Gdy będą potrzebne wystarczy je wyjąć na 20 minut, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około 8 minut.
Obejrzyj poszczególne fazy przygotowania pasztecików klikając w link: paszteciki
Składniki:
Ciasto
- olej, do natłuszczenia miski
- 250 ml mleka, plus – opcjonalnie dodatkowo około 50 ml do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
- ¾ łyżki cukru
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypania na deskę
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki lub rozpuszczonego na patelni, ale nie gorącego
- płaska łyżeczka soli
Farsz
- 20 g grzybów, suszonych
- 500 -600 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
- liść laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- woda do podlewania kapusty podczas duszenia
- sól i pieprz czarny, mielony – do smaku
- opcjonalnie -1 jajko do posmarowania ruloników – nada to pasztecikom piękny złoty kolor po upieczeniu
- ziarna sezamu, do posypania pasztecików
Przygotowanie:
Ciasto:
- Miskę smarujemy olejem i odstawiamy.
- 250 ml mleka delikatnie podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące (temperatura około 40 stopni C).
- Odlewamy około 100 ml mleka do oddzielnego naczynia, dodajemy ¾ łyżki cukru i 15 gr świeżych pokruszonych drożdży. Wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, tak by drożdże zaczęły pracować i powiększyły swoją objętość.
- Mąkę, masło, sól i pozostałe mleko mieszamy w misce. Gdy mieszanka drożdży i mleka zacznie pracować i podwoi swoją objętość dodajemy ją do ciasta.
- Ciasto dokładnie wyrabiamy. Można delikatnie podsypać je mąką. Powinno być sprężyste i dobrze odchodzić od ręki. Formujemy z niego kulę.
6. Pozostawiamy je w natłuszczonej misce, przykrywamy szmatką lub folią spożywczą i czekamy, aż podwoi swoją objętość (około 1 h). W tym czasie przechodzimy do przygotowania farszu.
Farsz:
- Grzyby namaczamy.
- Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy zimną wodą.
- Obraną cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy zacznie się rumienić dodajemy kapustę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.
4. Kapustę podsmażamy. Co jakiś czas podlewamy wodą i dusimy do czasu, aż będzie miękka. Wtedy już nie podlewamy jej wodą, tylko smażymy na patelni, ciągle mieszając do czasu, aż woda odparuje. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
5. Odstawiamy do przestygnięcia.
6. Wyjmujemy liść i ziarnka ziela angielskiego.
7. Kapustę szatkujemy na desce. Ja lubię, jak jest drobno pokrojona.
Przygotowanie:
- Deskę, na której będziemy wałkować podsypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na kształt zbliżony do prostokąta o wymiarach około 20 cm x30 cm na grubość około 3-4 mm.
2. Na środku, wzdłuż całej długości rozsmarowujemy 1/3 część farszu.
3. Ciasto zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Brzegi zlepiamy tak, by powstał rulon z nadzieniem w środku. Odkładamy na oprószony mąką blat lub blaszkę przykrytą papierem do pieczenia.
4. Czynność powtarzamy dla pozostałych dwóch części ciasta i farszu.
5. Zwinięte rulony z nadzieniem przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
7. Rulony kroimy ukośnie na 2-3 cm kawałki.
8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy sezamem.
10. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
11. Po upieczeniu studzimy i dopiero przekładamy do naczynia, w którym będziemy je przechowywać.
Paszteciki są świetne jako dodatek do barszczu czerwonego lub przekąska.