Jola Gotuje

Pieczona pierś z indyka idealna na obiad i na kanapki.

Propozycja na szybki obiad lub ciekawą kolację. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki marynaty sprawiają, że mięso jest kruche, soczyste i ma bardzo ciekawy smak. Upieczony filet podany na gorąco jest świetnym wyborem na obiad. Schłodzony może być wyśmienitym składnikiem kanapki lub dodatkiem do sałatki. Potrzebujesz tylko 5 składników, blachy do pieczenia i piekarnika. Polecam wszystkim zapracowanym i zabieganym osobom.

Składniki:

  1. filet indyka około 1 kg
  2. 1 – 1,5 dużej łyżki majonezu
  3. 2 duże ząbki czosnku
  4. sól do smaku
  5. oliwa do posmarowani blaszki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

  1. Blaszkę wysmaruj olejem lub oliwą do pieczenia.
  2. Filet z indyka posmaruj majonezem z obydwu stron.

  1. Czosnek zetrzyj na tarce lub wyciśnij przez praskę i równomiernie natrzyj filet.
  2. Całość posyp solą.
  3. Piecz w piekarniku około 1 h lub do czasu gdy filet ładnie się przyrumieni.

Propozycja podania:

  1. Z puree ziemniaczanym i buraczkami
  2. Jako dodatek do sałatek
  3. Pokrojony w plastry na kanapki.

Smacznego! J.