Propozycja na szybki obiad lub ciekawą kolację. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki marynaty sprawiają, że mięso jest kruche, soczyste i ma bardzo ciekawy smak. Upieczony filet podany na gorąco jest świetnym wyborem na obiad. Schłodzony może być wyśmienitym składnikiem kanapki lub dodatkiem do sałatki. Potrzebujesz tylko 5 składników, blachy do pieczenia i piekarnika. Polecam wszystkim zapracowanym i zabieganym osobom.
Składniki:
- filet indyka około 1 kg
- 1 – 1,5 dużej łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- sól do smaku
- oliwa do posmarowani blaszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Blaszkę wysmaruj olejem lub oliwą do pieczenia.
- Filet z indyka posmaruj majonezem z obydwu stron.
- Czosnek zetrzyj na tarce lub wyciśnij przez praskę i równomiernie natrzyj filet.
- Całość posyp solą.
- Piecz w piekarniku około 1 h lub do czasu gdy filet ładnie się przyrumieni.
Propozycja podania:
- Z puree ziemniaczanym i buraczkami
- Jako dodatek do sałatek
- Pokrojony w plastry na kanapki.
Smacznego! J.