Jola Gotuje

Kruche rogaliki nadziewane marmoladą owocową.

,

Troszkę słodkiego szaleństwa? Czemu nie. Idealny dodatek do kawy lub ulubionej herbaty. Każdy może je przygotować. Przepis jest prosty i wbrew pozorom łatwy do wykonania. Ja potrzebowałam 1,5 h na przygotowanie ciasta, ulepienie rogalików i wypieczenie ich.

 

Składniki:
– ½ kostki masła
– ½ kostki margaryny
– 1 jajko
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki cukru
– 7 dag drożdży instant
– ½ kg mąki plus trochę do podsypywania na stolnicę podczas wałkowania
– ½ opakowania marmolady (twardej)

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

KROK 2:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. ( 2 blaszki – tyle będzie rogalików)

KROK 3:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drożdże, masło, margarynę, jajko, śmietanę, cukier. Wszystko wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde można dodać więcej śmietany.

IMG_9407IMG_9409

KROK 4:
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki. Oddzielamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je na cienki placek (ok. 5 mm grubości)

KROK 5:
Wycinamy koło wielkości talerzyka śniadaniowego (ja korzystam z pokrywki)- patrz zdjęcia.

IMG_9410IMG_9411

KROK 6:
Koło z ciasta dzielimy na 8 części.

IMG_9412

KROK 7:
Na każdy trójkącik wykładamy trochę marmolady (mniej więcej ¾ małej łyżeczki).

IMG_9414

KROK 8:
Trójkącik zwijamy w rulonik. Zlepiamy boki i formujemy kształt rogalika. Układamy je na blaszce zachowując małe odstępy (rogaliki troszkę podrosną w trakcie pieczenia).

IMG_9415IMG_9416

KROK 9:
Czynności od punktu 4 do 8 powtarzamy do wyczerpania ciasta.

KROK 10:
Pieczemy przez około 30-40 minut na złoty kolor.

IMG_9417IMG_9419

 

IMG_9421

 

 

Miłej zabawy i smacznego! J 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *