Przepyszny, szybki obiad lub doskonałe danie na spotkanie z przyjaciółmi.
Bardzo łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 4 -5 porcji
Składniki:
– opakowanie mrożonych borowików około 200 gram lub kilka świeżych w sezonie*
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 250 ml śmietany w kartoniku (ja używam 12 %, ale bardziej tłusta wzbogaca smak)
– 1 opakowanie makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty, ale zwykły też doskonale się sprawdzi)
– sól i pieprz świeżo mielony
– listek laurowy
– ziele angielskie
– 2 łyżki oleju do smażenia
– łyżka posiekanej natki pietruszki
–parmezan lub inny ser do posypania dania
* podgrzybki też się bardzo dobrze sprawdzają w tym przepisie
Przygotowanie:
KROK 1:
Rozmrożone lub oczyszczone grzyby (jeżeli używamy świeżych) kroimy w małe kawałeczki. Jeżeli są małe łebki możemy smażyć w całości.
KROK 2:
W garnku wstawiamy wodę na makaron i gdy zacznie się gotować solimy ją. Wkładamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Makaron musi być al dente (czyli lekko twardy, stawiać delikatny opór zębom).
KROK 3:
Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju.
KROK 4:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i smażymy do czasu, aż cebula zrobi się szklista,
KROK 5:
Następnie dodajemy grzyby i smażymy koło 10 minut.
KROK 6:
Gdy grzyby będą już podsmażone wlewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Smażymy przez około 2 – 3 minuty, tak by śmietana się zredukowała i lekko zgęstniała. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
KROK 7:
Ugotowany makaron odlewamy i wykładamy na talerze. Następnie polewamy go sosem z patelni i posypujemy parmezanem.
GOTOWE !
Ja uwielbiam to danie. Mam nadzieję, że Ty też je polubisz. Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz