Jola Gotuje

Szparagi z sosem holenderskim, zielonym groszkiem, orzechami i wędzonym pstrągiem

No i nareszcie są: małe niepozorne bylinki, zawsze kojarzące się z wiosną, białe, zielone lub fioletowe, jedyne w swoim rodzaju „gwiazdy” dzisiejszego przepisu – szparagi 🙂

Co warto o nich wiedzieć?  Może to, że są skarbnicą witamin (C, E, Beta-karoten, kwas foliowy) i minerałów (wapń, fosfor i potas), zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, pomagają w odchudzaniu no i są prawdziwym afrodyzjakiem. Zawierają dużo puryn, więc nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.

Szparagi dla mnie to – szybkie, zdrowe i ciekawe danie. Wypróbuj ten przepis – warto.

 

Porcje 2

Czas przygotowania: około 25 minut

 

Składniki:
8-10 zielonych szparagów
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
2 nieduże filety wędzonego pstrąga
1 łyżka masła
½ szklanki orzechów np. włoskich lub nerkowca
Sos:
2 żółtka
50 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz – najlepiej biały
Przygotowanie:

KROK 1:
Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne.

KROK 2:
Masło roztapiamy na patelni – nie doprowadzamy do wrzenia.

KROK 3:
Żółtka ubijamy mikserem z sokiem cytryny, solą i pieprzem, najlepiej na parze (miseczkę umieszczamy na garnku z parującą wodą- patrz. zdjęcie). Masło stopniowo wlewamy do żółtek cały czas miksując. Po dodaniu całego masła jeszcze chwilę miksujemy.

IMG_0170IMG_0172

KROK 4:
Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor.

IMG_0176

KROK 5:
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce (odłamujemy). Delikatnie je solimy i gotujemy na parze (jeżeli nie masz specjalnego urządzenia garnek napełnij wodą do ¼ jego wysokości, na wierzchu umieść sitko, zagotuj wodę, włóż warzywa i przykryj przykrywką) przez około 4-5 minut. Możesz też ugotować je w lekko osolonej wodzie – czas gotowania ok. 3 minut. Dobrze przygotowane szparagi są jędrne i chrupiące. Zbyt długi czas gotowania spowoduje , że staną się łykowate, włókniste i niesmaczne.

IMG_0167

KROK 6:
Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Powinien być lekko chrupiący i nie stracić  koloru.

KROK 7:
Groszek i szparagi przekładamy na patelnie i delikatnie przesmażamy na maśle.

IMG_0174IMG_0178

KROK 8:
W tym samym czasie na sitko, na którym przygotowywaliśmy szparagi wykładamy filety z wędzonego pstrąga i chwilkę podgrzewamy.

IMG_0175

KROK 9:
Na talerz wykładamy delikatnie podgrzaną rybę, na niej układamy szparagi i groszek. Posypujemy orzechami i na koniec dodajemy sos holenderski.

 

SMACZNEGO !!! J 🙂

Processed with MOLDIV

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *