No i nareszcie są: małe niepozorne bylinki, zawsze kojarzące się z wiosną, białe, zielone lub fioletowe, jedyne w swoim rodzaju „gwiazdy” dzisiejszego przepisu – szparagi 🙂
Co warto o nich wiedzieć? Może to, że są skarbnicą witamin (C, E, Beta-karoten, kwas foliowy) i minerałów (wapń, fosfor i potas), zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, pomagają w odchudzaniu no i są prawdziwym afrodyzjakiem. Zawierają dużo puryn, więc nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
Szparagi dla mnie to – szybkie, zdrowe i ciekawe danie. Wypróbuj ten przepis – warto.
Porcje 2
Czas przygotowania: około 25 minut
– Składniki:
– 8-10 zielonych szparagów
– szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
– 2 nieduże filety wędzonego pstrąga
– 1 łyżka masła
– ½ szklanki orzechów np. włoskich lub nerkowca
Sos:
– 2 żółtka
– 50 g masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz – najlepiej biały
Przygotowanie:
KROK 1:
Żółtka powinny mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne.
KROK 2:
Masło roztapiamy na patelni – nie doprowadzamy do wrzenia.
KROK 3:
Żółtka ubijamy mikserem z sokiem cytryny, solą i pieprzem, najlepiej na parze (miseczkę umieszczamy na garnku z parującą wodą- patrz. zdjęcie). Masło stopniowo wlewamy do żółtek cały czas miksując. Po dodaniu całego masła jeszcze chwilę miksujemy.
KROK 4:
Orzechy prażymy na patelni na złoty kolor.
KROK 5:
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce (odłamujemy). Delikatnie je solimy i gotujemy na parze (jeżeli nie masz specjalnego urządzenia garnek napełnij wodą do ¼ jego wysokości, na wierzchu umieść sitko, zagotuj wodę, włóż warzywa i przykryj przykrywką) przez około 4-5 minut. Możesz też ugotować je w lekko osolonej wodzie – czas gotowania ok. 3 minut. Dobrze przygotowane szparagi są jędrne i chrupiące. Zbyt długi czas gotowania spowoduje , że staną się łykowate, włókniste i niesmaczne.
KROK 6:
Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Powinien być lekko chrupiący i nie stracić koloru.
KROK 7:
Groszek i szparagi przekładamy na patelnie i delikatnie przesmażamy na maśle.
KROK 8:
W tym samym czasie na sitko, na którym przygotowywaliśmy szparagi wykładamy filety z wędzonego pstrąga i chwilkę podgrzewamy.
KROK 9:
Na talerz wykładamy delikatnie podgrzaną rybę, na niej układamy szparagi i groszek. Posypujemy orzechami i na koniec dodajemy sos holenderski.
SMACZNEGO !!! J 🙂
Dodaj komentarz