„Kluchy na talerzu” – znowu? Tak, bo ja po prostu kocham makaron i nie potrafię go sobie odmówić. Czy makaron tuczy? – dietetycy twierdzą, że zależy to od tego w jakich ilościach go jemy i z czym podajemy. Składniki, które dziś Ci zaproponuję na pewno nie będą miały wpływu na powiększenie masy ciała 🙂
Przepisów na makaron sycylijski jest wiele. Kiedyś był to makaron podawany, tylko z pomidorami często suszonymi na słońcu. Był częstym posiłkiem dla ciężko pracujących fizycznie Sycylijczyków. Z biegiem czasu przepis ten udoskonalano dodając różne składniki, począwszy od cukinii, czy bakłażana a na sardynkach kończąc. Oto jedna z prostszych wersji tego przepisu.
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu (polecam casarecce siciliane)
– 1 opakowanie małych pomidorków koktajlowych
– 3- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– 2- 3 ząbki czosnku
– mały kawałek około 2 cm ostrej papryczki chili
– pół opakowania rukoli
– prażone orzeszki np. pinii, nerkowca
– sól i pieprz do smaku
– świeżo starty długo dojrzewający twardy ser np. parmezan, lub rubin
Przygotowanie:
KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta – musi być al dente (lekko stawiać opór zębom – rozgotowany makaron jest nie smaczny i mniej zdrowy).
KROK 2:
Pomidorki kroimy na połówki.
KROK 3:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Rozgrzewamy. W między czasie obieramy czosnek i drobno kroimy. Papryczkę chili pozbawiamy pestek i również drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę najpierw czosnek, mieszamy i zaraz potem papryczkę. Całość lekko zrumieniamy. Następnie dodajemy pomidorki i podsmażamy przez około minutę. Delikatnie solimy.
KROK 4:
Na oddzielnej patelni prażymy orzechy na złoty kolor.
KROK 5:
Ugotowany makaron (odlany z wody) wkładamy na patelnię z pomidorkami. Całość mieszamy. Wykładamy na talerze.
KROK 6:
Następnie dodajemy umytą i osuszoną rukolę i uprażone na patelni orzechy.
KROK 7:
Na tak przygotowany makaron ścieramy ser.
KROK 8:
Dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
GOTOWE! Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz