Melon to owoc szczególnie polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem i miażdżycą. Wspomaga pracę oczu, chroni nasz organizm przed nowotworami i jest bardzo skutecznym środkiem odchudzającym, bo jest niskokaloryczny a dodatkowo ma w sobie aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego utratę wagi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, więc wspiera nasz układ nerwowy m.in. poprawiając nastrój i koncentrację. Po ten owoc powinny sięgać zwłaszcza osoby żyjące w stresie i mające problemy z zasypianiem. W połączeniu z rukolą i żurawiną powstaje sałatka, która jest bogactwem witamin i minerałów.
Składniki:
– Rukola (małe opakowanie)
– ½ żółtego melona
– 3-4 łyżki suszonej żurawiny
– serek ricotta
– 4-5 łyżek orzechów nerkowca
– 1- 2 łyżki cukru (może być brązowy)
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– ewentualnie sól i pieprz do smaku
Sos do sałatki:
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
KROK 1:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy orzechy. Delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cukier i ciągle mieszając karmelizujemy orzechy na złoty kolor. Cukier musi się roztopić i pokryć orzechy. Uwaga bardzo gorące!!!
KROK 2:
W oddzielnym naczynku przygotowujemy sos. Oliwę łączymy z octem jabłkowy i miodem.
KROK 3:
Melona obieramy, odrzucamy pestki i kroimy w kosteczkę.
KROK 4:
Rukolę myjemy, osuszamy. Dodajemy melona, suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy.
KROK 5:
Przed podaniem skrapiamy sosem. Dodajemy uformowane np. w kuleczki kawałeczki ricotty i posypujemy zrumienionymi orzechami.
KROK 6:
Możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Podziel się z kimś kogo kochasz
Na zdrowie!!! J. 🙂
Dodaj komentarz