Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzą mi się z niezapomnianymi smaki i zapachami, ale też z olbrzymią masą przygotowań. Bywają takie lata w moim życiu, że nie zawsze pamiętam, żeby ciasto na piernik przygotować na kilka tygodni przed świętami. Na szczęście istnieją przepisy, które nie wymagają ogromu pracy i systematycznego podejścia w przygotowaniu. I oto jeden z nich. Ciasto jest doskonałe zaraz po upieczenie i dobrze przechowywane jest pyszny przez kilka dni. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru – może być trzcinowy
– szklanka mleka
– pół kostki masła
– 2 jajka
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 2 łyżki przyprawy piernikowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Do przełożenia ciasta:
– kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
– 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
– ciemna czekolada
Przygotowanie piernika
KROK 1:
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie wrzeć dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i na końcu miód. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilkę ( około minuty) na małym ogniu cały czas mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia. UWAGA – masa jest bardzo gorąca. Odstawiamy na około 10 minut, tak by chwilę przestygła.
KROK 2:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu. Podłużną formę o standardowych wymiarach 12 x 25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, lub wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 3:
Do masy dodajemy mleko oraz roztrzepane jajka i sodę. Wszystko energicznie mieszamy łyżką. Teraz dodajemy stopniowo mąkę, najlepiej przesiewając przez sitko. Masę musimy wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Powinna być gładka.
KROK 4:
Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub chwilę dłużej, tak aby wetknięta wykałaczka w ciasto po wyjęciu była sucha.
KROK 5:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostygnięciu piernik należy przekroić na pół lub na 3 części wzdłuż i przełożyć powidłami.
Przygotowanie polewy
KROK 1:
W małym garnku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia.
KROK 2:
Następnie dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
KROK 3:
Polewę studzimy, ale tak by nie zgęstniała i jeszcze lekko ciepłą polewamy piernik.
Dodaj komentarz