Jola Gotuje

Makaron z tuńczykiem

Masz tylko  20 minut i ochotę na coś pysznego i gorącego? Jeśli tak, mam dla Ciebie fajny przepis na  danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Smakuje wybornie. Może być fajną propozycją na miłe spotkanie w gronie przyjaciół lub pyszny obiad czy kolację.

5 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 3-4 pomidory świeże lub w okresie zimowym puszka pomidorów krojonych
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka cukru może być trzcinowy
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki oregano
– sól i pieprz
– 1 opakowanie makaronu np. penne
– tarty ser długo dojrzewający typu parmezan
– opcjonalnie listki bazylii

Przygotowanie:

KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Musi być al dente, czyli delikatnie twardy.

KROK 2:
W między czasie cebulę  i pomidory  (jeśli używamy świeżych) obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

KROK 3:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę  i podsmażamy.

KROK 4:
Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez  krótką chwilkę. Gdy będą podsmażone dodajemy cukier, oregano i kurkumę oraz sól i pieprz. Mieszamy trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.

KROK 5:
Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię z sosem pomidorowym. Całość mieszamy tak, by sos  był wymieszany z makaron.

KROK 6:
Makaron przekładamy na talerze, dodajemy trochę tuńczyka z puszki posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego! J. 🙂

 

2 odpowiedzi na „Makaron z tuńczykiem”

  1. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your excellent writing because of this problem.

  2. It’s exhausting to seek out educated folks on this topic, however you sound like you know what you’re talking about! Thanks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *