Jola Gotuje

Zupa krem ze świeżych pomidorów

,

Składniki:
– 7-8 pomidorów
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ małej papryczki chili
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka oregano
– 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
– mała puszka mleczka kokosowego
– sól i pieprz

Propozycja podania:
– grzanki*
– jogurt grecki lub inny gęsty
– listki bazylii

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1:
Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy miejsce po szypułce. Kroimy je w dużą kostkę. Ja nie usuwam pestek ze względu  na ich właściwości zdrowotne.

IMG_7473

KROK 2:
Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Z papryczki usuwamy nasionka i drobno ją kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz ziele angielski i liść laurowy. Wszystko podsmażamy, co chwila mieszając do czasu aż cebula zrobi się szklista.

IMG_7472

KROK 3:
W między czasie marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie talarki i wrzucamy do garnka. Wszystko podsmażamy przez 3-4 minuty co chwila mieszając.

IMG_7474

KROK 4:
Następnie dodajemy pomidory i wszystko nadal podsmażamy  do czasu, aż pomidory puszczą sok czyli koło 3-4 minut. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.

IMG_7475

KROK 5:
Następnie wlewamy wodę, tak żeby przykryła pomidory, ale nie więcej. I gotujemy około 7-8 minut do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać.

KROK 6:
Garnek zdejmujemy z kuchenki.  WYŁAWIAMY LIŚĆ LAUROWY i  ewentualnie ziele angielskie. Pozwalamy odparować wywarowi (krótką chwilkę), następnie wszystko blendujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 7:
Garnek ponownie wstawiamy na kuchenkę i zupę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleczko kokosowe.  Mieszamy, aż się połączy z zupą. Wsypujemy oregano. Mieszając gotujemy przez około 2 minuty.

Zupę wlewam na talerz. Na środek talerza dodaję łyżkę jogurtu. Wsypuję kilka grzanek i ozdabiam listkami bazylii.

ZUPA GOTOWA!!! SMACZNEGO J. 🙂

*Grzanki : pieczywo kroimy w drobne kostki. Patelnie podgrzewamy z odrobiną oliwy z oliwek i  wrzucamy grzanki, solimy solą morską i posypujemy suszonym oregano. Zrumieniamy na złoty kolor.

IMG_7477

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *