W Chinach owoc granatu uznawany jest za życiodajny pokarm. Właściwości lecznicze granatu są olbrzymie. To owoc zapewniający długowieczność. Jest też symbolem płodności. Obniża ciśnienie krwi, redukuje złogi i zwapnienia w żyłach, utrzymuje cholesterol w ryzach. Pomaga w walce z rakiem prostaty i wspiera leczenie raka piersi. Łagodzi problemy trawienne, a także pomaga przy dolegliwościach kobiecych takich jak PMS i objawach związanych z menopauzą. W medycynie tybetańskiej uznawany jest za doskonały środek pomocny przy problemach z erekcją. Jest doskonałą bronią w walce z upływającym czasem. Odmładza, regeneruje skórę, poprawia jej ukrwienie i koloryt. Pomaga leczyć altretyzm, reumatyzm, spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Wzmacnia kości i mięśnie a także reguluje poziom cukru we krwi. Ma doskonały wpływ na nerki, a do tego wszystkiego jest po prostu PYSZNY!!!
Składniki:
– mieszanka sałat (polecam tę z rukolą lub roszponką)
– owoc granatu
– 1 świeży ogórek
– 1 mała czerwona cebula
– 4 duże łyżki pestek słonecznika
Składniki na sos:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego
– sól i pieprz do smaku (ja nie używam)
Przygotowanie:
KROK 1:
Z owocu granatu wyjmujemy pestki/nasiona i wkładamy je do naczynia, w którym będziemy przygotowywać sałatkę.
KROK 2:
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 3:
Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę.
KROK 4:
Sałatę myjemy i wsypujemy do naczynia.
KROK 5:
Pestki słonecznika wrzucamy na patelnię i prażymy. Patelnią co chwila poruszamy tak, by pestki się przemieszały.
KROK 6:
Wszystkie składniki delikatnie ze sobą łączymy mieszając.
KROK 7:
W kubku lub innym nie dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki sosu. Sos dodajemy do sałatki przed podaniem. Dokładnie mieszamy.
SAMO ZDROWIE!!! GORĄCO POLECAM!!!! J. 🙂
Dodaj komentarz