Zdrowe i pyszne. Posiadają udowodnione naukowo właściwości przeciwnowotworowe ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu. Bardzo dobrze wpływają na nerki i pęcherz. Podobno są dobre dla cukrzyków, bo poprawiają wrażliwość na insulinę.
Są doskonałym źródłem witamin, szczególnie C ale także A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego. Mają też bardzo dużo minerałów m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku. Polecane są jako danie na zdrowe oczy i lepszą pamięć.
Składniki:
– 2 duże bataty
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz, oregano lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
KROK 1:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy oliwę, solimy (polecam sól morską lub himalajską), dodajemy pieprz i wybrane zioła. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
KROK 2:
Pieczemy przez około 30- 40 minut (sprawdzamy czy po tym czasie są miękkie, jeśli nie to zostawiamy je do czasu, aż zmiękną). W trakcie pieczenia raz czy dwa mieszamy, tak by je obrócić.
Doskonały dodatek do pieczonych nóżek lub piersi kurczaka.
NA ZDROWIE!!! SMACZNEGO!!!! J. 🙂
Dodaj komentarz