Składniki:
– 3-5 udek z kurczaka (lub ile potrzebujemy)
– olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy:
– sól
– pieprz
– papryka słodka mielona
– papryka ostra mielona
– kurkuma
– gałka muszkatołowa
– szczypta cynamonu
– kolendra suszona
– czosnek granulowany (suszony)
– imbir (ostrożnie to bardzo ostra przyprawa)
Przygotowanie:
KORK 1:
Udka myję, rozkładami i posypuję kolejno każdą z przypraw (bardzo mało cynamonu, tylko tyle, żeby wzbogacić smak, ale nie wolno przesadzić) z obu stron. Zostawiam na kilka minut, żeby przyprawy troszkę wsiąkły w mięso.
KROK 2:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
KROK 3:
Na rozgrzany na patelni olej wkładam kolejno udka i przysmażam najpierw z jednej strony około 3-4 minuty, potem z drugiej. Tak by miały lekko złoty kolor.
KROK 4:
Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni (można wlać nowy tłuszcz ale ja wolę ten, na którym smażyły się udka).
KROK 5:
Piekę około 20-25 minut. Czas zależny jest od wielkości udek.
Propozycja podania:
Ja najbardziej lubię udka z pieczonymi batatami (przepis na mojej stronie), lub np. z puree z ziemniaków i mizerią, albo z sałatką z buraczków (przepis wkrótce).
MIŁEJ ZABAWY W KUCHNI I SMACZNEGO!!! J.
Dodaj komentarz