Jola Gotuje

Smażone filety rybne otulone płatkami cukinii z granatem,  żurawiną i pestkami słonecznika.

Wyjątkowe danie na świąteczny stół. Tradycja, zdrowie  i nowoczesne trendy na talerzu w wigilijny wieczór.
Gorąco polecam!
J.

 

Czas przygotowania: 40 minut

6 porcji

 

Składniki na sałatkę z cukinii:
– 2 średnie cukinie
– 4 łyżki pestek słonecznika
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
– sok z małej cytryny
– łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 granat
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– sól i pieprz do smaku

Składniki na smażony filet z halibuta:
– duży filet z halibuta, lub 2 mniejsze (polecam nie mrożone)
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki bułki tartej lub mąki
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz

Przygotowanie cukinii:

KROK 1:
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cieniutkie plasterki.

FullSizeRender (1)

KROK 2:
Z granatu wyjmujemy nasionka (pestki).

KROK 3:
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez kilka minut.

KROK 4:
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki

KROK 5:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek i lekko go zrumieniamy. Następnie wrzucamy plasterki cukinii. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy zioła prowansalskie i smażymy około 4-5 minut mieszając od czasu do czasu.

KROK 6:
Gdy cukinia będzie miękka solimy ją, dodajemy odsączoną z wody żurawinę, cukier oraz pieprz i smażymy około 1 minutki.

FullSizeRender

KROK 7:
Pestki słonecznika prażymy na  oddzielnej patelni. Przyrumienione pestki dodajemy do cukinii.

IMG_7805

Przygotowanie halibiuta:

KROK 1:
Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się użyć ryby mrożonej proponuję ją najpierw rozmrozić, ale gorąco zachęcam Cię do kupowania świeżych filetów.

KROK 2:
Siemię mieszamy z bułką tartą. W ten sposób powstaje nasza panierka.

FullSizeRender (1)

KROK 3:
Rozgrzewamy olej na patelni.

KROK 4:
Filety obtaczamy w panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po około 4 -5 minut (może być potrzeba dłuższego smażenia jeśli filety są grube) najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Ryby nie należy często  przewracać, bo może się pokruszyć.

FullSizeRender (2)

KROK 5:
Rybę delikatnie zdejmuję na talerz wyłożony ręcznikiem jednorazowym, żeby ociekła z oleju.

 

FullSizeRender

 

Propozycja podania:

Na talerz lub półmisek wykładam najpierw usmażony filet. Wokół niego wykładam przygotowaną wcześniej cukinię. Na koniec posypuję wszystko pestkami granatu i odrobiną kolorowego pieprzu.
Miłej zabawy w kuchni!
J 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *