Jola Gotuje

Sałatka z buraków na ciepło –  mogą być te z barszczu

,

O właściwościach zdrowotnych buraków pisałam przy okazji zakwasu z buraków do barszczu. Nie będę teraz się powtarzać. Gorąco zachęcam Cię do polubienia tego warzywa.

Składniki:
– 6-7 buraków
– 1-2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– jogurt
– łyżka masła
– sól i pieprz

Przygotowanie sałatki:

KROK 1:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy. Ścieramy na drobniutkiej tarce.

FullSizeRender (9)

KROK 2:
Wkładamy na patelnię i podgrzewamy.

KROK 3:
Do buraków na patelni dokładamy łyżkę masła (niektórzy wolą smalec, ale ja go nie używam w mojej kuchni). Podsmażamy do czasu, aż masło się roztopi.

KROK 4:
Dodajemy ocet jabłkowy i wsypujemy cukier. Przez chwilkę podgrzewamy mieszając. Jeżeli wolisz bardziej wyraziste smaki możesz dodać troszkę więcej octu lub cukru. Na koniec dodajemy pół lub więcej opakowania jogurtu i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatka gotowa. Podajemy ją na ciepło.

FullSizeRender (1)FullSizeRender (2)

Buraki na dzień, w którym będzie brakować nam czasu.

KROK 1:
Buraki wyłowione z barszczu ścieramy na drobnej tarce i wkładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie uciskamy. Obręcz słoiczka dokładnie wycieramy. Szczelnie zakręcamy.

FullSizeRender (9)FullSizeRender (8)

KROK 2:
Słoiki wstawiamy do dużego garnka tak, by się nie dotykały. Zalewamy wodą. Słoiki muszą być zanurzone w wodzie. Wystawać ponad powierzchnię wody powinno tylko około 1 cm słoika – odległość do zakrętki (patrz zdjęcie). Tak przygotowane słoiki zagotowujemy . Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy przez 4-5 minut – nie więcej.

FullSizeRender (4)

KROK 3:
Słoiki zostawiamy na trochę w garnku. Gdy woda trochę wystygnie wyjmujemy je i pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Buraki  z barszczu się nie zmarnowały 🙂

FullSizeRender (3)

Czekają grzecznie w słoiku na dzień, w którym będziemy mieli bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy otwieramy słoik i przygotowujemy  szybko sałatkę według przepisu powyżej. Doskonale pasuje do kotletów mielonych, schabowego, śledzi. Przepisy na szybkie dania już wkrótce.

FullSizeRender

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *