Pracę trzeba rozłożyć na 2 dni. Czas przygotowania pierwszego dnia – kilka minut, drugiego dnia około godziny i 20 minut plus czas pieczenia 40 minut.
Składniki na masę makową:
– ½ kg maku
– 2 szklanki cukru
– 3–4 łyżki rodzynek
– zapach migdałowy
– 2-3 jajka
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– kandyzowana skórka pomarańczowa jeżeli używamy
– otarta skórka z cytryny
– gaza lub inna przepuszczająca łatwo wodę szmatka do odcedzenia maku
Składniki na ciasto:
– ½ kg mąki pszennej (może być potrzeba użycia trochę więcej)
– ½ margaryny
– około 1 szklanki mleka
– 10 dag drożdży (nie suszonych)
– 3 jajka
– zapach cytrynowy
– szczypta soli
– papier do pieczenia
– 2 formy keksówki o wymiarach 30x12x8 lub inne zbliżone rozmiarem
Składniki na lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– odrobina gorącej wody
– łyżeczka soku z cytryny
– kilka kropel zapachu pomarańczowego lub migdałowego
– pokruszone orzechy włoskie
Przygotowanie masy makowej:
KROK 1:
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na całą noc.
KROK 2:
Drugiego dnia mak odlewamy na sitku wyłożonym gazą i czekamy, aż dobrze się odcedzi. Następnie mielimy go 3 razy przez maszynkę (drobniutkie sitko). Za drugim razem do maszynki wsypujemy łyżkę maku i łyżkę cukru na zmianę – co da nam fajną masę. Trzeci raz mielimy już masę makowo- cukrową bez żadnych dodatków.
KROK 3:
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.
KROK 4:
Do maku wbijamy 2 całe jajka, dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy zapach migdałowy. Ocieramy skórkę z jednej bardzo dokładnie umytej cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Mak powinien mieć mazistą konsystencję. Gdyby był zbyt suchy dodajemy jeszcze jedno jajko.
KROK 5:
Rodzynki odsączamy i wrzucamy do maku. Masa makowa gotowa.
Przygotowanie ciasta:
KROK 1:
Margarynę wyjmujemy na patelnię i delikatnie roztapiamy (nie może wrzeć). Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2:
Do kubka wkładamy pokruszone drożdże. Zalewamy je do ½ wysokości lekko ciepłym mlekiem (mleko przez bardzo krótką chwilę podgrzewamy w oddzielnym garczku). Następnie wsypujemy ½ płaskiej łyżeczki cukru i ½ łyżeczki mąki i wszystko dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Na wierzch wsypujemy odrobinę mąki, żeby utworzyła cieniutką kołderkę – nie mieszamy. Odstawimy w spokojne miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3:
Do miski wsypujemy mąkę (ciasto można wyrabiać mikserem – hakiem). Wbijamy 2 jajka, wlewamy pozostałe lekko ciepłe mleko, kilka kropel zapachu cytrynowego, wystudzoną margarynę i zaczynamy wyrabiać.
KROK 4:
Gdy tylko drożdże nam wyrosną całe wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Musi gładko odchodzić od miski. Gdyby tak nie było możemy je podsypać lekko mąką jeśli jest zbyt rzadkie lub dolać odrobinę mleka jeżeli jest zbyt gęste.
KROK 5:
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 6:
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na placek trochę dłuższy niż nasza blaszka, w której będziemy piec makowca. Placek nie może być zbyt cienki. Powinien mieć grubość około 1 cm.
KROK 7:
Jajko rozbijamy. Żółtko odstawiamy, a białko ubijamy na pianę. Połową piany smarujemy rozwałkowany placek.
KROK 8:
Masę makową dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozsmarowujemy na placku, ale tak by od brzegów z każdej strony zostało około 3 cm ciasta (patrz zdjęcia).
KROK 9:
Najpierw składamy dwa przeciwległe, węższe końce ciasta i następnie zwijamy wzdłuż cały makowiec do ¾ jego szerokości (patrz zdjęcia). Ostatni brzeg zakładamy na zwiniętą już część ciasta.
KROK 10:
Rulonik przekładamy do blaszki w taki sposób, żeby łączenia znalazły się na dnie. Jeżeli rulonik się troszkę pofałdował w trakcie przenoszenia nie przejmuj się tym.
KROK 11:
Czynność powtarzamy od punktu 6 do 10.
KROK 12:
Żółtko, które odstawiliśmy roztrzepujemy widelcem i delikatnie smarujemy nim wierzch makowców. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w spokojne, ciepłe miejsce, żeby trochę wyrosły.
KROK 13:
W między czasie piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni.
KROK 14:
Gdy makowiec trochę podrośnie wstawiamy go do pieca na około 40 minut. Pieczemy na złoty kolor. Warto się upewnić przed wyjęciem go z pieca, czy jest dobrze upieczony. W tym celu robimy test wykałaczką – wbijamy ją na momencik w ciasto. Jeżeli wyciągniemy suchą wykałaczkę makowiec jest gotowy.
KROK 15:
Pozwalamy mu trochę ostygnąć, a w między czasie przygotowujemy lukier.
Przygotowanie lukru:
KROK 1:
Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i kilka kropel zapachu. Zaczynamy mieszać i dodajemy po kropelce gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić, a składniki dokładnie połączyć. Powinniśmy osiągnąć taką konsystencję , aby łatwo ją było rozsmarować po cieście i żeby nie była zbyt płynna.
KROK 2:
Makowce smarujemy lukrem, posypujemy rozgniecionymi orzechami.
Dużo pracy, ale i spora satysfakcja.
Smacznego! J. 🙂
Dodaj komentarz