Tradycyjne danie, które każdy potrafi zrobić. Ja zapraszam Cię do wykonania go według mojego przepisu. Kotlety nawet gdy są zimne świetnie smakują np. z kromką żytniego chleba i odrobiną musztardy.
4 porcje
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki na kotlety:
– 1 kg karkówki
– duża cebula
– 1 jajko
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki siemienia lnianego
Składniki na puree ziemniaczane:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duże jabłko
– sól
– 1 małe opakowanie jogurtu
– opcjonalnie – łyżka masła
Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas – najpierw obierz ziemniaki, umyj je, zalej wodą i dodaj sól. Ziemniaki zacznij gotować przed smażeniem kotletów.
Przygotowanie kotletów:
KROK 1:
Karkówkę mielimy wraz z obraną i umytą cebulą (nie polecam gotowego mielonego mięsa – nigdy nie będziesz mieć pewności co jest w środku i niestety słabo smakuje).
KROK 2:
Do zmielonego mięsa dodajemy 1 jajko, sól i pieprz.
KROK 3:
Mięso wyrabiamy przez chwilę jak ciasto. Powinno być dobrze wymieszane (to pozwoli mu też lekko się napowietrzyć, co nadaje lepszy smak kotletom).
KROK 4:
Bułkę tartą mieszamy z siemieniem lnianym – to będzie nasza panierka.
KROK 5:
Z mięsa formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w panierce i nożem na wierzchu tworzymy maleńką krateczkę (patrz zdjęcie).
KROK 6:
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy je najpierw z jednej strony około 5 minut, a następnie z drugiej około 5 minut. Możesz jeszcze raz je obrócić. Kotlety muszą być dobrze przesmażone, ale nie wysuszone.
Przygotowanie puree:
KROK 1:
Obrane, umyte, zalane wodą i posolone ziemniaki gotujemy.
KROK 2:
Jabłko obieramy. Przecinamy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy je do ziemniaków.
KROK 3:
Gdy ziemniaki będą miękkie, odlewamy wodę i dodajemy do nich jogurt (oraz masło jeśli używamy) i drobno siekamy na jednolitą masę. Puree jest gotowe.
Propozycja podania – ja proponuję kotlety podać z puree i sałatką z buraczków na ciepło, ale inne surówki też będą dobre.
Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz