Jola Gotuje

Soczysty filet z sandacza z puree ziemniaczano-jabłkowym i glazurowaną marchewką

Sandacz to ceniona ryba. W wielu restauracjach uważany jest za prawdziwy rarytas na talerzu.  Ma bardzo delikatne białe mięso o wyjątkowym aromacie. Podobno najsmaczniejszy jest złowiony jesienią lub zimą. Dodatki, które Ci dziś zaproponuję delikatnie podkreślą smak ryby i nie zdominują jej. Kiedyś słyszałam gdzieś, że w sandaczu ukryty jest smak migdałów i zapach lasu po deszczu. Może uda Ci się go odnaleźć. Do dzieła! 🙂

 

Składniki (ryba):
– filety sandacza
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz

Składniki (marchewka):
– opakowanie mrożonej małej marchewki
– łyżka masła
– ½ szklanki soku z pomarańczy
– 1 płaska łyżka cukru
– sól

Składniki (puree) 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duże jabłko
– sól
– 1 małe opakowanie jogurtu
– opcjonalnie – łyżka masła

 

Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas – najpierw obierz ziemniaki, umyj je, zalej wodą i dodaj sól.  Ziemniaki zacznij gotować przed smażeniem ryby.

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Rybę myjemy, osuszamy, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się użyć ryby mrożonej proponuję ją najpierw rozmrozić, ale gorąco zachęcam Cię do kupowania świeżych filetów.

FullSizeRender (7)

KROK 2:
Siemię mieszamy z bułką tartą. W ten sposób powstaje nasza panierka.

KROK 3:
Rozgrzewamy olej na patelni.

KROK 4:
Filety obtaczamy w panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po około 4 -5 minut (może być potrzeba dłuższego smażenia jeśli filety są grube) najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Ryby nie należy często  przewracać, bo może się pokruszyć.

FullSizeRender (5)

Przygotowanie marchewki:

KROK 1:
Marchewkę gotujemy na parze (do garnka wlej wodę i zagotuj ją, na garnek połóż sitko,  wsyp marchewkę i przykryj pokrywką – gotuj przez kilka minut) lub ugotuj w osolonej wodzie. Marchewka powinna być lekko twarda.

FullSizeRender (4)

KROK 2:
Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy podgotowaną marchewkę, i dodajemy cukier. Przez chwilę smażymy.

FullSizeRender (3)

KROK 3:
Następnie dolewamy sok pomarańczowy i redukujemy go (czekamy, aż odparuje). Marchewka pokrywa się glazurą z masła i soku. Ma delikatny smak w połączeniu z masłem jej zdrowotne właściwości zwiększają się (prowitamina A zmienia się w witaminę A).

FullSizeRender (2)

 

Przygotowanie puree:

KROK 1:
Obrane, umyte, zalane wodą  i posolone ziemniaki gotujemy.

FullSizeRender (7)

KROK 2:
Jabłko obieramy. Przecinamy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy je do ziemniaków.

KROK 3:
Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, dodajemy do nich jogurt  (oraz masło jeśli używamy) i drobno siekamy na jednolitą masę. Puree jest gotowe.

FullSizeRender (1)

 

FullSizeRender (8)

 

 

 

SMACZNEGO! J 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *