Jola Gotuje

Aromatyczny bulion warzywny

,

Doskonały do przygotowania zup i sosów. Można go pić tak po prostu – bardzo wzmacnia i świetnie odżywia organizm, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Ugotowane warzywa warto wykorzystać do przygotowania sałatki lub po prostu zjeść ciepłe jako dodatek do innych potraw podgrzane np.na odrobinie stopionego na patelni masła z czosnkiem .

Przygotowanie bulionu jest wprawdzie czasochłonne, ale warto raz na jakiś czas to zrobić. Tak przygotowany możemy przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Jeżeli jeszcze wrzący wlejemy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcimy i  po kilku minutkach odstawimy do góry dnem, do czasu ostygnięcia,możemy go przechowywać nawet do dwóch miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gorąco Cię do tego zachęcam – takie gotowe słoje z bulionem bardzo ułatwiają codzienne gotowanie

FullSizeRender (6)

Składniki na bulion warzywny:
– 3-4 marchewki
– 1 duża pietruszka
– kawałek pora
– kawałek selera
– 1 cebula
– 2 listki laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu czarnego
– ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól i pieprz mielony do smaku
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz

Przygotowanie:

KROK 1:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą  (najlepiej wrzątkiem), dodajemy przyprawy (bez soli i kurkumy) i doprowadzamy do wrzenia.

FullSizeRender

KROK 2:
Gotujemy pod  przykryciem na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, kurkumą  i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

FullSizeRender (1)

KROK 3:
Wyławiamy warzywa. Bulion gotowy.

 

Na zdrowie!  J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *