Dzisiaj chcę Ci zaproponować lekkie zdrowe danie z ryby w formie pieczonych filecików. Dorsz w połączeniu z ziarnami granatu i orzechami tworzy smaczną, lekką i ciekawą potrawę doskonałą na obiad lub kolację.
Zapewne wiesz, że dorsz to drapieżna ryba morska o białym mięsie. Poza walorami smakowymi jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale obniżają poziom złego cholesterolu i z których wyrabia się np. tran. Danie łatwe w przygotowaniu.
4 porcje
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
2 filety z dorsza
1 łyżka masła do smażenia
1 łyżka masła do pieczenia
1 cebula
2 cm papryczki chili
2 ząbki czosnku
¼ szklanki białego wina
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek ziarenek granatu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni.
KROK 2:
Filety myjemy, osuszamy (jeżeli używamy mrożonych musimy je najpierw rozmrozić), kroimy na porcje, oprószamy solą. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 3:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawiamy pestek i drobniutko kroimy. Na patelnię wkładamy masło klarowane, roztapiamy je, dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę.
KROK 4:
Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino i odparowujemy, dodajemy orzechy i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ziarna granatu, doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 5:
Na filety wykładamy przesmażoną cebulkę z granatem. Dodajemy masło pocięte w malutkie plasterki (patrz zdjęcie) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i suszoną bazylią.
KROK 6:
Rybę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut (czas zależy od grubości filetu). Na koniec rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Propozycja podania:
- Grzanki z masłem czosnkowym zapiekane w piekarniku razem z dorszem
- Ryż
Na zdrowie! J. 🙂
Dodaj komentarz