Danie z cyklu łatwy, zdrowy obiad. W połączeniu z sałatką szpinakową z glazurowanymi boczniakami nabiera charakteru ciekawego i wykwintnego dania.
Składniki na 10 kotlecików:
– 700- 800 g filetu z indyka
– 1 malutka cukinia
– 1 duży ząbek czosnku
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– ½ łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 1 duża cebula
– 1/3 szklanki zimnej wody
– sól
– 1 duża czubata łyżka bułki tartej
– 1 duża czubata łyżka siemienia lnianego mielonego
– olej do smażenia
Przygotowanie:
KROK 1:
Filet z indyka mielimy w maszynce.
KROK 2:
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju wraz z oregano.
KROK 3:
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli z czosnkiem i oregano. Całość smażymy do czasu, aż sok z cukinii wyparuje i całość leciutko się przyrumieni. Dodajemy troszkę soli.
KROK 4:
Do mięsa dolewamy wodę i dokładnie je wyrabiamy. Następnie dodajemy kurkumę i pieprz cayen oraz sól do smaku.
KROK 5:
Do mięsa dodajemy usmażoną cebulę i cukinię i bardzo dokładnie wyrabiamy około 3-4 minut. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć, a mięso lekko napowietrzyć.
KROK 6:
Bułkę tartą łączymy z siemieniem lnianym.
KROK 7:
Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce z bułki i siemienia.
KROK 8:
Na patelni rozgrzewamy ojej i kotlety smażymy najpierw z jednej strony około 4 minut, potem z drugiej. Możesz je obrócić jeszcze raz. Kotleciki muszą mieć ładny złoty kolor.
Propozycja podania:
- Sałatka ze szpinaku i glazurowanych boczniaków z karmelizowanymi orzechami.
- Ulubiona kasza, puree ziemniaczane i np. glazurowana marchewka (przepis na marchewkę przy sandaczu).
- Świetnie smakują jako dodatek do kanapki zamiast wędliny.
Smacznego!!! J. 🙂
Dodaj komentarz