Ciekawa przekąska, albo danie bez mięsa. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Makaron ryżowy jest bezglutenowy i lekkostrawny. Ma neutralny smak i nie wymaga gotowania. W połączeniu z ogórkiem i koperkiem zyskuje bardzo delikatny smak.
To najszybsza sałatka jaką kiedykolwiek zrobiłam :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
– małe opakowanie makaronu ryżowego – około 200 g
– 1 długi świeży ogórek
– paluszki krabowe surimi małe opakowanie – 200 g
– pół pęczka koperku
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu (ja dodaje :))
Przygotowanie:
KROK 1:
Makaron zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy makaron jest miękki ( po około 3 minutach) odlewamy go i kroimy w małe kawałeczki.
KROK 2:
Ogórka kroimy w drobną kosteczkę.
KROK 3:
Paluszki krabowe kroimy w drobne plasterki.
KROK 4:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.
KROK 5:
Na koniec dodajemy majonez.
Sałatka gotowa. Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz