Jola Gotuje

Bigos – skład premium – według Joli

Składniki:
– 1 kg kwaszonej kapusty
– 2 garści suszonych grzybów
– ½ kg mięsa – ja używam karkówki
– ½ kg kiełbasy – ja polecam myśliwską
– 1 duża cebula
– 3-5 suszonych śliwek
– 3 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 7 ziaren jałowca
– 7 ziaren czarnego pieprzu
– 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:
KROK 1:
Kapustę wrzucam do garnka. Zalewam zimną wodą. Jeśli jest bardzo kwaśna lekko ją przepłukuję.
KROK 2:
Dodaje połamane suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, ziarna pieprzu i wszystko razem gotuję pod przykryciem około godziny, co jakiś czas sprawdzając czy woda się nie wygotowała.

IMG_7535
KROK 3:
Mięso myję, kroję w małą kostkę. Na patelnię wlewam olej, rozgrzewam go i wrzucam kawałki mięsa.  W między czasie kroję obraną i umytą  cebulę w drobną kostkę. Podsmażam do czasu aż mięso się zarumieni. Dorzucam cebulę i smażę do czasu aż uzyska złoty kolor. Całość przekładam do garnka z kapustą.

IMG_7539
KROK 4:
Dodaję suszone śliwki i gotuję przez kolejną godzinkę od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby woda się nie wygotowała.

IMG_7541
KROK 5:
Kiełbasę kroję  w drobną kostkę i wrzucam do garnka z kapustą i znowu gotuję przez jakieś 30 minut mieszając i pilnując ilości wody. Po tym czasie może nastąpić pierwsza tura podjadania bigosu.

 

Bigos najlepiej smakuje, jeśli wystudzimy go i znowu trochę podgotujemy. Na drugi i trzeci dzień procedurę z podgotowywaniem powtarzamy. U mnie dłużej nigdy nie został, więc nie wiem jak smakuje czwartego dnia :). Po wystudzeniu trzymamy go pod przykryciem w lodówce.

 

IMG_7569

 

Dla mnie najlepiej smakuje z kromką  posmarowanego masłem, żytniego chleba na zakwasie (przepis na chleb wkrótce).

MIŁEGO WARZENIA W GARZE!!! SMACZNEGO!!! J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *