Jola Gotuje

Kaszotto gryczane z kurczakiem i warzywami

Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka. Nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby na diecie bezglutenowej. Jest polecana osobom dbającym o linię, bo zawiera bardzo dużo błonnika. Jest doskonałym źródłem rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne. Bogata w witaminy i minerały. Mały skarb na talerzu.

4 porcje
Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:
– 200 g kaszy gryczanej
– duża podwójna pierś  z kurczaka (danie można przygotować bez mięsa kurczaka, jest równie dobre)
– cukinia
– papryka
– cebula
– ½ ostrej papryczki chili
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła np. klarowanego
– opcjonalnie kieliszek białego wina, ewentualnie ½ szklanki bulionu
– sól
– pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– łyżka oregano

Do podania:
Posiekany koper i/lub parmezan

Przygotowanie:

KROK 1:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem zalecanym przez producenta. Następnie odsączamy (odlewamy wodę) i odstawiamy.

KROK 2:

Kurczaka kroimy w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy kurczaka, solimy, dodajemy pieprz, kurkumę i podsmażamy. Co chwilę mieszając.

KROK 3:

W między czasie kroimy cebulę, czosnek i ostrą papryczkę.

KROK 4:

Gdy kurczak będzie podsmażony po około 4- 5 minutach, dodajemy czosnek, cebulę i paprykę i wsypujemy pół łyżki oregano (drugą połowę zostawiamy na potem). Smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut, do czasu aż cebula będzie ładnie zeszklona.

FullSizeRender (2)

KROK 5:

W między czasie kroimy w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa dodajemy na patelnię i ponownie smażymy około 4 minut do czasu aż warzywa lekko zmiękną.

FullSizeRender (3)

KROK 6:

Dodajemy kaszę i wszystko mieszamy. Po chwili jeśli używamy (gorąco polecam – uszlachetnia smak) wina wlewamy wino lub bulion i odparowujemy. Następnie jeśli jest taka potrzeba możemy lekko dosolić.

KROK 7:

Na koniec wsypujemy pozostałe oregano i dodajemy masło. Mieszamy do czasu, aż masło się rozpuści.

 

Wykładamy na talerze, posypujemy odrobiną posiekanego koperku i/lub startego parmezanu. Danie doskonale nadaje się do zabrania do pracy następnego dnia.

PYCHOTKA!!!! GORĄCO POLECAM!!! J. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *