Jola Gotuje

Fileciki z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-sojowym z sezamem.

Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Fajne na imprezę, ponieważ można przygotować je wcześniej i zapiec przed podaniem.  Łatwe do podgrzania.

 

Czas przygotowania: około 30 minut

 

Składniki:
– 2 pojedyncze filety z kurczaka
– 2  łyżki mąki
– pół szklanki sosu sojowego jasnego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka miodu
– 2-3 łyżki sezamu
– olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

KROK 1:
Do garnka wlewamy pół szklanki sosu sojowego, dodajemy drobno posiekany czosnek i miód. Wszystko podgrzewamy do chwili, aż miód się rozpuści.

KROK 2:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 części.

KROK 3:
Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kurczaka.

KROK 4:
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka około 3 minuty z każdej strony. Kurczak musi się podsmażyć, ale nie powinien być wysuszony.

FullSizeRender (2)

KROK 5:
Obsmażone filety wkładamy do garnka z sosem sojowo-miodowo-czosnkowym i dokładnie je obtaczamy, tak by sos lekko wsiąkł w panierkę.

FullSizeRender (1)

KROK 6:
Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy lekko sosem, w którym go obtaczaliśmy i posypujemy sezamem.

KROK 7:
Przed podaniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, tak by kurczak się podgrzał a sezam delikatnie przyrumienił (około 10 minut).

Kurczaka można podać z ryżem, ulubioną sałatką lub z kromką ulubionego pieczywa.

 

FullSizeRender

 

 

 

Smacznego J. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *