Jola Gotuje

Czerwono-zielony obłęd na talerzu na bazie kuskusu 🙂

,

Kuskus to lekkostrawna kasza, bardzo łatwa w przygotowaniu, doskonała do dań obiadowych i deserów. Jest produktem zbożowym zawierającym dużo białka a także żelaza, wapnia, fosforu, witamin z grupy B i błonnika. W połączeniu z ziarnami granatu, pomidorkami, arbuzem, koperkiem i szczypiorkiem tworzy doskonałą, lekką przekąskę. Może być świetnym dodatkiem do dań obiadowych.  U mnie w domu po przygotowaniu tej sałatki zapachniało wiosną  na talerzu 🙂

 

Składniki:
– ¾ szklanki kaszy kuskus
– mały kawałek arbuza (1/4 część)
– 8-10 pomidorków koktajlowych
– ziarna z 1 granatu
– 1 mała czerwona cebulka
– mały pęczek koperku
– ½ pęczka szczypiorku
– ½ łyżeczki kurkumy
– sól
– świeżo mielony pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:

KROK 1:
Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 1 cm. nad powierzchnię kaszy, solimy, dodajemy kurkumę, mieszamy  i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Po tym czasie kasza jest gotowa.

FullSizeRender (3)

KROK 2:
Granat obieramy i ziarenka dodajemy do kuskusu.

KROK 3:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i łączymy z kaszą.

KROK 4:
Arbuza kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszy.

KROK 5:
Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kuskusem.

FullSizeRender (4)

KROK 6:
Koperek i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do kaszy.

FullSizeRender (5)

KROK 7:
Na koniec wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

 

FullSizeRender (2)

Propozycja podania:

  1. Samodzielna przekąska
  2. Dodatek do dań obiadowych – u mnie z mielonymi kotlecikami z indyka.

Podziel się z ukochaną osobą J . 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *