Jola Gotuje

Makaron pełnoziarnisty z sosem borowikowym

Przepyszny, szybki obiad lub doskonałe danie na spotkanie z przyjaciółmi.

Bardzo łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na 4 -5 porcji

 

Składniki:
opakowanie mrożonych borowików około 200 gram lub kilka świeżych w sezonie*
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250 ml śmietany w kartoniku (ja używam 12 %, ale bardziej tłusta wzbogaca smak)
1 opakowanie makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty, ale zwykły też doskonale się sprawdzi)
sól i pieprz świeżo mielony
listek laurowy
ziele angielskie
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka posiekanej natki pietruszki
parmezan lub inny ser do posypania dania

* podgrzybki też się bardzo dobrze sprawdzają w tym przepisie

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Rozmrożone lub oczyszczone grzyby (jeżeli używamy świeżych) kroimy w małe kawałeczki. Jeżeli są małe łebki możemy smażyć w całości.

IMG_0018

KROK 2:
W garnku wstawiamy wodę na makaron i gdy zacznie się gotować solimy ją. Wkładamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Makaron musi być al dente (czyli lekko twardy, stawiać delikatny opór zębom).

KROK 3:
Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju.

KROK 4:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i smażymy do czasu, aż cebula zrobi się szklista,

IMG_0017

KROK 5:
Następnie dodajemy grzyby i smażymy koło 10 minut.

IMG_0019

KROK 6:
Gdy grzyby będą już podsmażone wlewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Smażymy przez około 2 – 3 minuty, tak by śmietana się zredukowała i lekko zgęstniała. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

IMG_0020IMG_0021IMG_0022

KROK 7:
Ugotowany makaron odlewamy i wykładamy na talerze. Następnie polewamy go sosem z patelni i posypujemy parmezanem.

 

Processed with MOLDIV
Processed with MOLDIV

 

 

GOTOWE !

Ja uwielbiam to danie. Mam nadzieję, że Ty też je polubisz. Smacznego J. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *