Jola Gotuje

Nalewka wiśniowa

,

Lato w pełni. Bazarkowe stragany uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Taki widok zawsze cieszy moje oko. Szkoda, że to bogactwo zapachów i smaków tak szybko przemija…… Do jesieni jeszcze daleko, ale teraz jest najlepszy moment na przygotowanie wiśniowej naleweczki, która może się przydać w długie zimowe wieczory. Taki domowy trunek ma wyjątkowy smak, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie  wymaga dużego wysiłku. Warto :).

Składniki:
– 2 kg wiśni
– 1 litr wódki
– 2 szklanki cukru
– laska wanilii
– 5 goździków
– szklanka wody

Przygotowanie:

KROK 1:
Wiśnie myjemy  i przekładamy do słoja.

KROK 2:
Dodajemy goździk i laskę wanilii.

KROK 3:
Zalewamy wódką.

KROK 4:
Zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce.

KROK 5:
Po tym czasie zlewamy wytrawny likier do innego szklanego naczynia i szczelnie zakręcamy, a do wiśni wsypujemy cukier i wlewamy szklankę gorącej wody. Zakręcamy  i zostawiamy na 3-4 dni. Od czasu do czasu potrząsamy słojem.

KROK 6:
Po tym czasie zlewamy słodki sok z wiśni, a wiśnie odciskamy na sicie. Słodki sok łączymy z sokiem wytrawnym i odstawiamy jeszcze na tydzień.

KROK 7:
Po tygodniu nalewkę przefiltrowujemy na sicie wyłożonym gazą i rozlewamy do butelek.

Nalewka gotowa. Na zdrowie i poprawę humoru J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *