Jola Gotuje

Pierniczki

Coraz bliżej święta! Jeden z najbardziej magicznych okresów w ciągu całego roku. Choinka, prezenty, czas radosnych spotkań, a może wytchnienia i odpoczynku. Czas, w którym każdy z nas choć na chwilkę może się zatrzymać i popatrzeć na otaczający nas świat. Moje miasto w tym roku wygląda olśniewająco. Rozbłysło milionem fantastycznych dekoracji. Spacer i chłód na dworze zachęca do świątecznego poczarowania w kuchni, wymieszania kilku składników i rozsiania po całym domu fantastycznego zapachu, który już za chwilę może pojawić się i w Twojej kuchni.

Zachęcam Cię do pieczenia pierniczków. Przepis prosty i niezawodny, a i zabawy przy tym co niemiara. Przechowywane w szczelnym pojemniczku mogą doczekać do świąt – no chyba, że nie doczekają, bo są naprawdę pyszne :). Do dzieła!

Processed with MOLDIV
Składniki:
– ½ szklanki płynnego miodu
– ¼ kostki miękkiego masła
– ½ szklanki cukru pudru
– cukier waniliowy
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody
– 4 łyżki przyprawy do piernika
– 2 łyżki kakao
– 300 g mąki (lub więcej do wyrobienia ciasta)

Do ozdabiania pierników użyłam gotowych pisaków do ciastek, kolorowego lukru ze sklepu, oraz lukru białego domowej roboty.
Składniki na lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– odrobina gorącej wody
– łyżeczka soku z cytryny
– kilka kropel zapachu pomarańczowego lub migdałowego

 

Przygotowanie:

KROK 1:
W rondelku podgrzać (nie gotować!) miód, masło, cukier wanilinowy, cukier puder oraz przyprawę do piernika.

KROK 2:
Masę należy ostudzić i następnie połączyć z mąką, kakao, sodą i jajkiem i wyrabić ją na gładkie ciasto.

KROK 3:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

KROK 4:
Miejsce, na którym będziemy wałkować ciasto podsypujemy mąką.

KROK 5:
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Przy pomocy foremek wycinamy różne kształty pierniczków.

KROK 6:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

KROK 7:
Na papier układamy pierniczki zachowując około 2 cm odstępy – pierniczki trochę wyrosną.

FullSizeRender (4)

KROK 8:
Pieczemy około 6 minut na złoty kolor. Uwaga na czas pieczenia, żeby nie przypalić pierniczków.

 

Przygotowanie lukru:
Cukier puder wsypujemy do miseczki,  dodajemy sok z cytryny i kilka kropel zapachu. Zaczynamy mieszać i dodajemy po kropelce gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić, a składniki dokładnie połączyć. Powinniśmy osiągnąć taką konsystencję dosypując cukru lub dodając kropelki wody , aby łatwo ją było rozsmarować na pierniczkach i żeby nie była zbyt płynna.

IMG_9809IMG_9811

Teraz powinna nastąpić integracja rodzinna lub przyjaciół, bo wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem lub gotowymi pisakami do ciasteczek.

FullSizeRender (1)

Pysznej zabawy! J 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *