Cukinia (kabaczek) należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, bogata w potas, żelazo, magnez i wiele witamin. Cukinia nie gromadzi w sobie metali ciężkich, odkwasza organizm, poprawia trawienie. Jest polecana osobom, które chcą się odchudzić bo jest niskokaloryczna. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już nawet półrocznym dzieciaczkom
Poniższy przepis pozwoli Ci przygotować w pół godziny gorący, zdrowy krem z cukinii.
Składniki:
– 2 małe cukinie
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka bazylii
– 3-4 ziarna ziela angielskiego
– liść laurowy
– 2 łyżki soku z cytryny
– mała puszka mleczka kokosowego
– sól i pieprz
Do podania:
– prażone płatki migdałowe
– kawałki łososia lub grzanki
– jogurt grecki
Przygotowanie:
KROK 1:
Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę Wszystko podsmażamy, co chwila mieszając do czasu, aż cebula zrobi się szklista.
KROK 2:
W między czasie marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie talarki i wrzucamy do garnka. Wszystko podsmażamy przez 3-4 minuty co chwila mieszając.
KROK 3:
Następnie cukinię kroimy w plastry, dodajemy do garnka i wszystko nadal podsmażamy przez około 3 minuty. Co jakiś czas mieszamy.
KROK 4:
Następnie wlewamy wodę, tak żeby przykryła cukinię (około 2 litrów) ale nie więcej, oraz dodajemy ziele angielski i liść laurowy. I gotujemy około 12-15 minut do czasu, aż cukinia będzie miękka.
KROK 5:
Garnek zdejmujemy z kuchenki. WYŁAWIAMY LIŚĆ LAUROWY i ewentualnie ziele angielskie. Pozwalamy odparować wywarowi (krótką chwilkę), dodajemy sok z cytryny i następnie wszystko blendujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
KROK 6:
Dodajemy sól i pieprz.
KROK 7:
Garnek ponownie wstawiamy na kuchenkę i zupę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy, aż się połączy z zupą. Wsypujemy bazylię. Mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
KROK 8:
Płatki migdałowe prażymy na patelni na lekko złoty kolor.
Zupę wlewamy na talerz. Na środek talerza dodajemy łyżkę jogurtu. Wsypujemy kilka grzanek, lub dodajemy pokrojonego w kawałeczki łososia, dodajemy płatki migdałowe i ozdabiamy listkami bazylii.
*Grzanki : pieczywo kroimy w drobne kostki. Patelnie podgrzewamy z odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy grzanki, solimy solą morską i posypujemy suszonym oregano. Zrumieniamy na złoty kolor.
ZUPA GOTOWA!!! SMACZNEGO J. 🙂
Dodaj komentarz